open-navfaktor-logo
search
Radovi još na čekanju
Iz Jablanice poručuju: Zatvaranje tunela Crnaja za nas je nova korona, u Konjic bismo išli preko Sarajeva
Još petnaestak dana ostalo je do kraja ove godine, a radovi na dugonajavljivanoj rekonstrukciji tunela Crnaja na magistralnoj cesti M-17, dionica Konjic - Jablanica, nisu počeli.
15.12.2020. u 13:08
get url
text

Nezvanično smo saznali da su u toku pripremni radovi, a kada će zvanično početi vrijedna 12,8 miliona KM rekonstrukcija tunela dugog 550 metara, na jednoj od najprometnijih dionica u Bosni i Hercegovini niko ne zna.

VEZANI TEKST - Tunel Crnaja: Radovi počinju kada su trebali biti završeni, Jablaničani najavljuju blokadu

Radovi na Crnaji najviše se tiču privrednika iz Jablanice, koji se pribojavaju da bi mogli trpjeti velike finansijske gubitke kada rekonstrukcija konačno počne.

- Nedavno smo imali sastanak sa predstavnicima Vlade FBiH i Cesta FBiH. Doneseni su zaključci kako bi se trebao odvijati saobraćaj kroz tunel tokom rekonstrukcije, ali ne vjerujemo da će se sprovesti u djelo. Spominjalo se da će zastoj iznositi najmanje sedam minuta. Pa toliko čekate na nekom semaforu kada je gužva! Tražili smo alternativno rješenje, rečeno nam je da bi ono koštalo sedam miliona KM. Zar je za državu problem sedam miliona KM? Na sve naše upite trebali smo dobiti odgovore još prije deset dana, ali ništa od toga – kaže Jusuf Džafić, predsjednik Udruženja privrednika Jablanice.

VEZANI TEKST - Rekonstrukcija Crnaje: "Tunel" u tunelu kojem prijeti klizište rješenje za saobraćaj, zastoji do 30 minuta

Prema njegovim riječima, Jablanici i okolini prijeti veliki finansijski udar ukoliko zastoji u tunelu budu duži od najavljivanog.

- Zatvaranje tunela je nova korona za nas Jablaničane. Naša općina će biti presiječena na pola kada počne rekonstrukcija. Ako se neko pita zašto toliko negoduju iz Jablanice, sada ću im objasniti. Ukoliko obustava saobraćaja kroz tunel bude duža nego što se najavljivalo, znate da je najavljeno povremeno zatvaranje tunela od ponoći do pet ujutro, tada bismo mi iz Jablanice morali preko Prozora, Bugojna i Sarajeva ići do Konjica.

Umjesto dvadesetak kilometara, prelazili bismo ukupno najmanje 300 km. Istina, postoji nešto bliži put, ali je u pitanju makadam. Zamislite koliki su to troškovi. Ili kada bi zaobilaznim putem morali iz Jablanice voziti kamen na obradu u Pazarić, troškovi puta bili bi veći od vrijednosti kamena. Bilo bi apsolutno neisplativo. Znam da se tunel mora rekonstruisati, ali dajte ljudi da prođe korona. I ovako smo doživjeli težak ekonomski udar. Samo mi nije jasno zašto šute privrednici iz Mostara. Mi ćemo se za svoja prava boriti svim zakonom dozvoljenim sredstvima – ističe Džafić.

VEZANI TEKST - Poslodavci zabrinuti: Počinju radovi na tunelu Crnaja, hoće li privreda trpjeti kao u slučaju Vranduka?

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović kaže da u potpunosti razumije zebnju privrednika iz ovog dijela BiH.

- Tunel Crnaja nalazi se na putnoj žili kucavici naše države. Naravno, gdje god u svijetu da se gradi ili rekonstruiše putna infrastruktura, neizbježni su zastoji u saobraćaju. Evo, neka kažu da će zastoj biti pola sata, mi pristajemo. Samo nas zanima da privreda ne trpi – poručuje Smailbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.