open-navfaktor-logo
search
Vijeće sigurnosti
Izraelac u UN-u stavio žutu zvijezdu na sako; Palestinac: Gaza je pakao na Zemlji
Izraelski ambasador u Ujedinjenim nacijama stavio je jutros u Vijeću sigurnosti UN-a žutu zvijezdu na sako, poručivši da će je nositi dok Vijeće sigurnosti ne osudi Hamasove zločine, a palestinski predstavnik poručio je da je Gaza sada "pakao na Zemlji" pozivajući na spašavanje stanovnika.
31.10.2023. u 08:43
get url
text
Riyad Mansour, Gilad Erdan
Riyad Mansour, Gilad Erdan

Gilad Erdan i njegovo osoblje zakačili su žute Davidove zvijezde s natpisom "Nikada više" na rever dok su prisustvovali sastanku najmoćnijeg tijela UN-a. Takve su zvijezde bili prisiljeni nositi Jevreji tokom nacističke diktature.

- Baš kao i moji djedovi i bake i djedovi miliona Židova, od sada ćemo moj tim i ja nositi žute zvijezde. Nosit ćemo zvijezde dok ne osudite zločine Hamasa. I zahtijevat ćemo hitno oslobađanje naših talaca - kazao je Erdan.

- Neki od vas nisu naučili ništa u proteklih 80 godina. Neki od vas su zaboravili zašto je ovo tijelo osnovano - rekao je Erdan osuđujući Vijeće sigurnosti zato što šuti o smrtonosnim napadima palestinskih militanata Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Duboko podijeljeno vijeće od 15 članova nije usvojilo niti jednu rezoluciju o trosedmičnom ratu između Izraela i Hamasa. Neke rezolucije blokirale su Sjedinjene Američke Države, bliski saveznik Izraela, jer se u njima ne spominje pravo Izraela na obranu.

Rezoluciju koju je podnio SAD posebno su osudile Rusija i Kina jer ne poziva jasno na primirje.

- Dakle, podsjetit ću vas. Od ovog dana svaki put kada me pogledate sjetit ćete se što znači šutjeti pred zlom - rekao je ambasador.

Erdan je u svom govoru uporedio izraelsku kopnenu ofenzivu u Pojasu Gaze sa savezničkim iskrcavanjem u Normandiji 1944.

Ismijao je Vijeće sigurnosti UN-a, poručivši da bi se 6. juna 1944. (Dan D), da je tada postojalo to tijelo, vjerovatno također vodila žestoka rasprava o tome koliko električne energije i goriva građani Minhena još imaju.

Naglasio je da je usporedba broja poginulih na obje strane nakon razornog masakra koji je 7. oktobra u Izraelu počinio islamistički Hamas jednako nedopustiva kao i usporedba njemačkih i britanskih žrtava u Drugom svjetskom ratu.

Palestinski predstavnik u Ujedinjenim nacijama opisao je patnje stanovništva u Pojasu Gaze kao "pakao na zemlji".

Govoreći na vanrednom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku, Rijad Mansur citirao je bivšeg generalnog sekretara UN-a Daga Hammarskjölda, koji je 1954. rekao: "Ujedinjeni narodi nisu stvoreni da nas dovedu u raj, nego da nas spase od pakla."

- Gaza je sada pakao na Zemlji - dodao je Mansur. Diplomata je rekao da je do danas ubijeno više od 8000 Palestinaca, uključujući preko 3000 na jugu Gaze, kamo je Izrael "prisilno prebacio stotine hiljada ljudi".

- Gotovo svi naši ljudi u Gazi su beskućnici, raseljeni, sele se iz jedne porodične kuće u drugu. Spavaju u svojim automobilima, spavaju na ulicama, a i dalje ih ubijaju gdje god stignu kako bi ih uvjerili da neće biti sigurno nigdje u Gazi - dodao je.

- Spašavanje čovječanstva od pakla danas za Ujedinjene narode znači spašavanje Palestinaca u Gazi - zaključio je. Mansour je pred najmoćnijim tijelom UN-a zagovarao dostojanstven odnos prema palestinskom narodu i spašavanje Palestinaca u Gazi.

- Spasite ih. Gledajte na njih kao na ljudska bića - kazao je.

Foto: AA

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.