open-navfaktor-logo
search
I to kupuju
Jedva vidljiva torbica prodata za više od 63.000 dolara
Sitna torbica dimenzija samo 657 sa 222 sa 700 mikrona prodata je za više od 63.000 dolara na online aukciji u srijedu.
29.06.2023. u 12:28
get url
text
Minijaturna torba
Minijaturna torba

Jedva vidljiva ljudskom oku, fluorescentna žućkasto-zelena torba bazirana je na popularnom dizajnu Louis Vuittona, iako je djelo njujorškog umjetničkog kolektiva, a ne same luksuzne marke, piše CNN.

Nazivajući svoju omalenu tvorevinu "Microscopic Handbag" (mikroskopska torbica), grupa sa sjedištem u Bruklinu MSCHF tvrdi da je torba dovoljno uska da prođe kroz ušicu igle i manja je od zrna morske soli.

Napravljena je korištenjem dvofotonske polimerizacije, proizvodne tehnologije koja se koristi za 3D štampanje plastičnih dijelova u mikro skali. Prodavala se uz mikroskop opremljen digitalnim displejom kroz koji se torba može vidjeti.

Promotivna fotografija prikazuje dizajn s više detalja, otkrivajući monogram Louis Vuitton s potpisom "LV". Čini se da je torba zasnovana na torbi francuske marke OnTheGo, koja se trenutno prodaje u punoj veličini za između 3.100 dolara i 4.300 dolara.

Domaćin prodaje bio je Joopiter, online aukcijska kuća koju je osnovao američki muzičar, producent i dizajner Pharrell Williams. Iako Williams trenutno služi kao kreativni direktor muške odjeće Louis Vuittona, glavni kreativni direktor MSCHF-a Kevin Wiesner ranije je rekao za New York Times da kolektiv nije tražio njegovu ili francusku dozvolu za korištenje svog logotipa ili dizajna.

- Pharrell voli velike šešire, pa smo mu napravili nevjerovatno malu torbu - rekao je on za novine.

Osnovan 2016. godine, MSCHF je dospio na naslovnice sa svojim takozvanim "kapima", projektima koji se često ismijavaju dok profitiraju od potrošačkog kapitalizma. Grupu je neslavno tužio Nike zbog svojih "Satan Shoes", serije od 666 pari modificiranih Nike patika sa satanističkim simbolima i kapljicama prave ljudske krvi. Spor je na kraju riješen vansudskim putem.

Poznat po zadirkivanju umjetničkog svijeta zbog njegovih ekscesa, bilo da prodaje krivotvorene crteže Andyja Warhola ili siječe slike Damiana Hirsta, kolektiv je također skrenuo pažnju na luksuznu modu.

Grupa je 2021. poderala četiri Birkin torbice kako bi napravila sandale (nazvane "Birkinstocks") koje je nudila za do 76.000 dolara po paru. Nedavno su njegove gumene čizme iz crtanog filma, poznate kao "Velike crvene čizme", postale viralna senzacija nakon što su ih nosile zvijezde uključujući Doja Cat, Iggy Azalea i Janelle Monáe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.