open-navfaktor-logo
search
Rezidentni predstavnik
Jewell: Ako BiH uskoro ne zaključi aranžman sa MMF-om, naredna prilika je tek na proljeće
Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini Andrew Jewell rekao je da bi BiH, ako u najkraćem roku ne bude zaključen aranžman sa MMF-om, mogla doći u situaciju da će sljedeću priliku imati tek na proljeće naredne godine.
19.12.2020. u 09:44
get url
text

Jewell je istakao da MMF pozdravlja namjeru domaćih vlasti da se nastave pregovori o aranžmanu, ali da MMF ima obaveze zbog kojih duži period neće biti moguće zaključiti novi aranžman.

On je pojasnio da MMF ima obavezu da napiše redovni godišnji izvještaj o stanju ekonomije u BiH, što je obaveza kroz koju prolaze sve zemlje članice.

- Kada smo u oktobru došli u BiH, naša misija je imala dva cilja. Jedan je priprema izvještaja po članu četiri, a drugi je zaključivanje aranžmana sa BiH. Iako smo spremni da u svakom trenutku nastavimo pregovore, ako do početka januara ne budemo mogli predstaviti dogovoreni aranžman, morat ćemo se fokusirati na pisanje izvještaja - rekao je Jewell za Nezavisne novine.

On je objasnio da je to proces koji će trajati nekoliko mjeseci, što bi značilo da bi razgovori o aranžmanu možda mogli biti nastavljeni na proljeće.

Jewell je napomenuo da je ostalo neriješeno nekoliko pitanja, a odnose se na uspostavljanje registra računa svih fizičkih lica u Centralnoj banci BiH, rješavanje obaveza Energetske zajednice zbog kojih BiH krši svoje evropske obaveze i novi, osavremenjeni zakon o elektronskom potpisu.

Prema njegovim riječima, to su reforme za koje međunarodni partneri BiH smatraju da su potrebne za evropski put BiH, kao i da bi donijele konkretne koristi građanima BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.