open-navfaktor-logo
search
Poremećaj na tržištu
Kako je farmaceutska industrija BiH ugrožena ratom u Ukrajini
Bosna i Hercegovina tokom prethodne godine zabilježila je porast izvoza i uvoza farmaceutskih proizvoda i lijekova. No negativne ekonomske posljedice neminovne usljed ruske invazije na Ukrajinu posebno će pogoditi domaću farmaceutsku industriju.
07.03.2022. u 19:22
get url
text

VEZANI TEKST - Šta najviše uvozimo iz Rusije i Ukrajine, koji se bh. proizvodi najčešće plasiraju u ove dvije države

Tokom prošle godine iz Bosne i Hercegovine je izvezeno medicinskih i farmaceutskih proizvoda u vrijednosti 138.465.000 KM, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Najviše lijekova izvezli smo u Rusiju, i to vrijednosti 81.343.316 KM. 

Izvoz u Ukrajinu znatno je manji i on iznosi 3.028.757 KM.

Kako je za Faktor istakao ekonomski analitičar Admir Čavalić, farmaceutska industrija u komparaciji sa drugim industrijama posebno je izložena kada je riječ o izvozu.

- Mi imamo u proteklih deset godina jednu stabilnu tendenciju rasta farmaceutske industrije i poremećaj na ruskom tržištu će učiniti da ili stagnira ista industrija ili doživi određene probleme. To naravno, posljedično može voditi padu prihoda i profita, ali i drugih ekonomskih indikatora – ukazao je on.

Dalje Čavalić pojašnjava kako za razliku od farmaceutske industrije ukupna ekonomija BiH neće se poremetiti u značajnom omjeru.

- Što se tiče ukupne ekonomije, ona nije direktno izložena spram ove krize, dok u indiretnom, kao i svaka druga zemlja svijeta, jeste – dodaje naš sagovornik.

VEZANI TEKST - BiH uspjela izvesti robe 14,6 milijardi dok je uvoz iznosio 21,9 milijardi maraka

On zatim pojašnjava kako je tačno ugrožen naš plasman farmaceutskih proizvoda, koji je rastao iz godine u godinu.

- Imamo ekonomske sankcije usljed kojih je i otežana finansijska komunikacija između Rusije i zemalja svijeta. To će posljedično da povećava transakcione troškove i da oteža plaćanja, ali vjerovatno i poremeti postojeće izvozne aranžmane – pojasnio je Čavalić.

Također, postoje određeni farmaceutski proizvodi koje BiH uvozi iz Ukrajine, a koji se koriste u domaćim bolnicama.

-  Nestabilnost plasmana će vjerovatno kreirati neke mini probleme. No to je premostivo u smislu da se vrlo brzo mogu naći neke ulazne alternative – zaključio je Čavalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.