open-navfaktor-logo
search
Privilegija
Kako, zašto: Tri osobe na svijetu mogu putovati bilo gdje bez pasoša
Dok se pakujemo za putovanje u inostranstvo, naša pažnja je usmjerena na to da ne zaboravimo pasoš. Ali to ne važi za sve. U cijelom svijetu tri osobe su oslobođene nošenja pasoša, bez obzira na to gdje ih putuju, prenose mediji.
29.02.2024. u 09:52
get url
text

To su japanski car Naruhito i carica Masako, te britanski kralj Charles III. Ranije je ovu posebnu privilegiju imala i kraljica Elizabeta II.

Za razliku od kralja Charlesa III, ostalim članovima britanske monarhije nije dozvoljena ova sloboda. Ono što razlikuje vladajućeg monarha je dokument izdat u njegovo ime, u kojem se navodi: "Državni sekretar Njegovog veličanstva traži i zahtijeva u ime Njegovog veličanstva sve one kojih se tiče da dopuste nosiocu da slobodno prođe bez dozvole ili smetnji i da pruži nosiocu pomoć i zaštitu koja može biti neophodna", opisao je svojevremeno Outlooktraveller.

Ovaj dokument se odnosi samo na kralja ili kraljicu i ne tiče se onih koji su u njihovom srodstvu. Stoga i kraljeva supruga Camilla mora koristiti diplomatski pasoš kada putuje u inostranstvo.

U slučaju japanske kraljevske porodice, dokument ministarstva od 10. maja 1971. govori o neprikladnosti da car i carica posjeduju pasoš i budu podvrgnuti imigracionim i viznim procedurama kao obični građani. Slično kao u Velikoj Britaniji, ovo pravilo se ne odnosi na druge članove carske porodice. Čak i prijestolonasljednik i princeza moraju imati diplomatski pasoš.

To funkcionira na način koji uključuje koordinaciju na visokom nivou između predstavnika zemlje iz koje odlaze i u koju stižu. Po dolasku, japanski car i carica moraju pokazati dokument ministarstva. Osim toga, Ministarstvo Japana unaprijed obavještava zemlju dolaska. U slučaju kralja Charlesa III, njegov privatni sekretar se bavi svime. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.