open-navfaktor-logo
search
Velika Britanija
Kakva je procedura do sahrane britanske kraljice Elizabete II
Smrću kraljice Elizabete II završena je najduža vladavina u historiji Velike Britanije. Kako je saopćeno iz kraljevske palače, ona je jučer preminula mirno, okružena svojom porodicom u dvorcu Balmoral u Škotskoj.
09.09.2022. u 08:39
get url
text

Nakon smrti kraljice kovčeg će biti vraćen u London, a tijelo će biti izloženo u Westminster Hallu četiri dana prije sahrane kako bi građani mogli proći pored i odati počast kraljici. Velika dvorana je najstariji dio Westminsterske palače, u srcu britanske vlade.

Tijelo kraljice će biti prebačeno u Westminster iz Bukcinghamske palače, uz pratnju vojske i članova kraljevske porodice. Prolazak ulicama će se prenositi širom svijeta, a pretpostavlja se da će biti i javni prijenosi na ulicama širom Velike Britanije.

Kovčeg sa kraljicom će biti postavljen u dvorani u Westminsteru, a onda će uslijediti kraća ceremonija nakon koje će i javnost moći ući u dvoranu. Tačan datum kraljičine državne sahrane se još ne zna, a očekuje se da biti održana za manje od dvije sedmice u Westminsterskoj opatiji, historijskoj crkvi u kojoj se krunišu britanski kraljevi i kraljice.

Na dan sahrane će doći i lideri zemalja širom svijeta, a naravno, tu će biti i visokopozicionirani aktuelni i bivši političari iz Velike Britanije.

Nakon sahrane, uslijedit će povorka prema Wellington Archu, u londonskom Hyde Park Corneru, prije nego što se pogrebnim vozilom kraljičini kovčeg uputi u zamak Windsor.

U Windsoru će se pojaviti i novoimenovani kralj i članovi kraljevske porodice, a nakon toga će kovčeg ići u kapelu Svetog Georgea. St. George je crkva koju kraljevska porodica redovno bira za vjenčanja, krštenja i sahrane, a u njoj je održana i sahrana kraljičinog supruga Philipa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.