open-navfaktor-logo
search
Objavljeno upozorenje
Kiša i dalje pada: Njemačka se bori s poplavama, hitno evakuirali stanovništvo
Situacija s poplavama i dalje je napeta u njemačkoj saveznoj zemlji Tiringiji. 
25.12.2023. u 17:48
get url
text
Njemačka, poplave
Njemačka, poplave

Grad Windehausen u kojemu ima više od 400 stanovnika u okrugu Nordhausen okružen je vodom i trebao bi biti potpuno evakuiran od ponedjeljka poslijepodne, napisao je premijer Bodo Ramelow na platformi X (bivši Twitter). 

- Nadam se da će se svi pogođeni poplavama uskoro moći vratiti kući - dodao je Ramelow.

Stanovnici Windehausena već su bili pozvani na dobrovoljnu evakuaciju na Badnjak. No, tada je evakuirana samo nekoliko stanovnika, pišu njemački mediji.

Prema informacijama vatrogasne službe voda u tom području visoka je do 70 centimetara. Osim toga, u Windehausenu nema električne energije. Električna energija je isključena na Badnjak zbog vode koja je prodrla u trafostanicu.

Situacija je također bila napeta na Božić u dijelovima južne Tiringije. Izdano je upozorenje na poplave za okrug Hildburghausen. To se odnosi na gradove Oberrod i Rappelsdorf.

Iz Ureda za zaštitu od požara i katastrofa savjetuje se poduzimanje pripremnih mjera na području potoka i vodotoka. Postoji opasnost od poplave ulica, podruma i prizemlja, navodi se.

U Tiringiji je nekoliko dana zaredom padala jaka kiša, a u planinama je padao snijeg. Zbog poplave su morale biti zatvorene brojne ulice, a voda je bila ispumpavana i iz podruma.

Njemačka meteorološka služba (DWD) očekuje daljnje padavine za ovu saveznu zemlju. Prema prognozama, kiša neće biti tako obilna kao proteklih dana, stoga se očekuje nastavak trenda pada vodostaja nabujalih rijeka.

Njemački Ured za brodski prijevoz i hidrografiju je objavio upozorenje od olujnih poplava prije svega za rijeku Weser na kojoj leži grad Bremen i Labu na kojoj je Hamburg. Sjeverno more i dalje divlja i diljem obalnih područja pokrajine Donje Saske. 

I uzvodno kod rijeka koji utječu u Sjeverno more traje borba protiv vodene stihije: tako su i oko Cellea vode Allera i Fuhsea poplavile velika područja, a vatrogasci su i ovaj Badnjak proveli postavljajući brane i vreće s pijeskom, navodi DW. 

No i na rijeci Rajni je stanje ozbiljno: od 10 sati će biti obustavljen i sav prijevoz već između Remagena i Linza u pokrajini Rheinland Pfalz, a obzirom da je i vodostaj rijeke Mosel izuzetno visok, plimni val se očekuje i na području Srednjeg Porajnja s vodostajem od najviše 8,27 metara iznad normale.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.