open-navfaktor-logo
search
Epidemija
Klub odbornika SDS-a traži ostavke odgovornih u Vodovodu i Općini zbog narušavanja zdravlja građana Nevesinja
- Voda gradskog vodovoda nije za piće, te ju je prije upotrebe potrebno prokuhati - samo toliko je bilo potrebno da se službeno objavi i da se na taj način izbjegne širenje zaraze u općini Nevesinje prourokovane vodom iz gradskog vodovoda, saopćio je Klub odbornika SDS-a u Nevesinju.
31.05.2023. u 12:04
get url
text

Međutim, smatraju, tom službenom objavom, službeno bi se priznalo ono što se već zna a to je da super skupi prečistač na jezeru Alagovac, koji je koštao tri miliona maraka, nije u funkciji.

- Da stvar bude još gora, kada se već uveliko počelo sumnjati u ispravnost vode, rukovodstvo JP "Vodovod", predvođeno direktorom Slavišom Soknićem obavještava građane da je voda hemijski i bakteriološki ispravna za piće, prilažući rezultate ispitivanja iz vlastite, neakreditovane laboratorije. Vrhunac apsurda se dešava kada JP "Vodovod" obavještava javnost da je voda bakteriološki ispravna, iako na priloženom ispitivanju se vidi da je prisustvo bakterije ešerihije koli 17,8 MPN, dok je prisustvo ukupnih kolimorfnih bakterija 39,6 MPN.

Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće je jasan i kaže da je referentna vrijednost ešerihije koli i ostalih baterija u 100 ml vode jednaka 0 (nula), tj. ne smije biti nikakvog prisustva navedenih bakterija. Na taj način, nesavjesnim radom direktor JP "Vodovod" je pokušao dovesti u zabludu kompletno stanovništvo koje se vodom snabdijeva iz gradskog vodovoda i dodatno ugroziti zdravlje stanovništva - istakli su odbornici, saopćio je SDS.

Iz dosadašnje prakse, ističu, očekivati je da će rukovodstvo Općine i "Vodovoda" pokušati pronaći krivca za cijelu situaciju.

- Međutim, moraju biti svjesni da ništa ne može umanjiti njihovu odgovornost za to što se neprečišćena voda pustila u mrežu i da stanovništvo nije na vrijeme upozoreno. I ne samo to, nego se i dalje tvrdilo da je voda ispravna za piće - saopćili su i dodali:

Iz toga razloga, ukoliko imaju imalo odgovornosti i savjesti, tražimo da:

1. Direktor JP "Vodovod" Slaviša Soknić podnese ostavku iz razloga koji su prethodno navedeni u tekstu,

2. Načelnik Općine Milenko Avdalović podnese ostavku, iz razloga što i poslije uloženih tri miliona maraka prečistač vode na jezeru nije u funkciji iako je uz svu pompu i svečanosti pušten u rad,

3. Pozivamo sve stranke koje učestvuju u radu Skupštine općine Nevesinje da potvrdno odgovore na naš poziv da se zakaže i održi posebna Skupština općine Nevesinje na kojoj bi se raspravljalo o uzrocima, posljedicama i odgovornosti pojedinaca koji su doveli do nastanke ove situacije.

Odbornici SDS-a ističu da je posebno simptomatično što se načelnik Općine Nevesinje Milenko Avdalović nije obratio niti jednom građanima Nevesinja od početka epidemije. Očekuju da izađe pred građane i kaže o čemu se radi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.