open-navfaktor-logo
search
Ukinuta oslobađajuća presuda
Komandiru policije iz Cazina ponovo će se suditi jer je hapsio zbog komentara po Facebooku
Kantonalni sud u Bihaću ukinuo je prvostepenu presudu Općinskog suda u Cazinu kojom je Said Ljubijankić iz Cazina bio oslobođen optužbe za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i lažno prijavljivanje, a u vezi sa protivpravnim lišenjem slobode K. P.
23.11.2023. u 09:15
get url
text

Predmet je vraćen Općinskom sudu na ponovno suđenje, a nakon što je uvažena žalba tužioca Tužilaštva USK na presudu koju je Općinski sud u Cazinu donio u augustu ove godine.

Protiv Ljubijankića, komandira PS Cazin u decembru 2021. godine potvrđena je optužnica za lažno prijavljivanje. Tada mu je na teret stavljeno da je posredstvom službenika PS Cazin lažno prijavio pripadnike Federalne uprave policije, Detašman Bihać, da su prilikom saslušanja svjedoka primjenjivali silu i na drugi protupravan način iznuđivali od njih iskaz, a s ciljem da svjedoci koji su saslušavani svjedoče na štetu optuženog Saida Ljubijankića.

- Kako su rezultati istrage pokazali da prilikom provođenja istražnih radnji pripadnici Federalne uprave policije nisu iznuđivali iskaze od svjedoka, Tužilaštvo je protiv optuženog podiglo optužnicu zbog krivičnog djela lažno prijavljivanje - naveli su tada iz Tužilaštva USK.

Prethodno je Općinski sud u Cazinu potvrdio optužnicu protiv Ljubijankića zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i lažnog prijavljivanja.

Prema navodima iz te optužnice, Ljubijankić je od 23. aprila do 13. juna 2020. godine u Cazinu, kao komandir PS Cazin, nakon što je 23. aprila 2020. godine podnio prijavu protiv K. P. zbog krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti, a zbog pisanja komentara na društvenoj mreži Facebook na tekst obavljen o komandiru PS Cazin, prekoračio svoja službena ovlaštenja.

On je prvo 8. maja 2020. godine, naredio raspisivanje operativne potrage za K. P. s nalogom da se on hapsi bez postojanja zakonskih razloga za to, te protivno usmenom nalogu dežurnog tužioca.

Tužilac se, naime, u konsultacijama sa istražiteljem očitovao da u predmetnim radnjama nema obilježja krivičnog djela. Unatoč tome, postupajući po protivpravnom nalogu PS Cazin kao rezultatu prekoračenih ovlaštenja komandira, pripadnici Granične policije BiH 12. juna 2020. godine u 16, na MGP Velika Kladuša uhapsili K. P. zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti.

On je istog dana u 17.20 sati, predat ovlaštenim službenim osobama i protivpravno zadržan do 13. juna 2020. godine do 11 sati. U tom periodu je ispitan od dežurnog istražitelja, te potom i kriminalistički obrađen, a o čemu nije obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva USK.

Drugom tačkom optužnice Ljubijankiću je stavljeno na teret da je u periodu od 16. juna do 18. juna 2020. godine u Cazinu usmeno naredio da se o događaju sačini izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv K. P. zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti koje je navodno počinjeno na njegovu štetu, te da se tako sačinjen izvještaj dostavi njemu na pregled.

Nakon što je dežurni inspektor tako postupio i sačinio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, on ga je dostavio komadiru Ljubijankiću na upoznavanje.

Izvještaj je s prilozima 23. juna 2020. godine dostavljen Kantonalnom tužilaštvu USK na daljnje postupanje, čime je K.P. službeno prijavljen zbog krivičnog djela – ugrožavanje sigurnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.