open-navfaktor-logo
search
Njemačka
Komšije pronašle tajne dokumente samita G7 koje je supruga kancelara Scholza bacila u smeće
Tajne dokumente samita G7, koje je bacila Britta Ernst, supruga njemačkog kancelara Olafa Scholza, pronašli su u smeću susjedi bračnog para Scholz.
24.07.2022. u 14:43
get url
text

Britta Ernst, ministrica obrazovanja pokrajine Brandenburg, bacila je neke nacrte i papire svoga supruga i njemačkog kancelara Scholza, objavio je "Der Spiegel".

Među bačenim papirima su i dokumenti klasificirani kao "samo za privatnu-službenu upotrebu", a koji se odnose na karakteristike čelnika zemalja G7 i njihovih supružnika.

Dokumente koje je Ernst bacila u smeće pronašle su njihove komšije. 

Budući da je njemačko Ministarstvo vanjskih poslova ove dokumente klasificiralo kao "za privatnu-samo službenu upotrebu", Ernst ih nije imala pravo baciti bez propisnog uništenja.

U Njemačkoj, gdje povjerljivi dokumenti podliježu strogim pravilima, dokumenti s pečatom "za službenu upotrebu" moraju se uništiti kako bi njihov sadržaj bio nevidljiv i nepovratan.

Čelnici zemalja G7, koje čine SAD, Njemačka, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Italija i Japan, okupili su se u okviru G7 samita čiji je domaćin bila Njemačka 26. i 28. juna u palati Elmau u Bavarskoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.