open-navfaktor-logo
search
Trgovinski partneri
Košarac: Evropska unija dostavila izvještaj o ispunjavanju uvjeta za izvoz crvenog mesa iz BiH
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac saopćio je da je Direktorat za zdravlje i sigurnost hrane Evropske komisije dostavio izvještaj o inspekcijskom nadzoru s ciljem utvrđivanja ispunjavanja uvjeta za izvoz crvenog mesa iz BiH na tržište Evropske unije.
09.08.2022. u 14:43
get url
text

Izvještaj Direktorata dostavljen je Uredu za veterinarstvo BiH nakon što je evropski audit tim u maju ove godine izvršio neophodne kontrole kod izvozno orijentiranih entitetskih privrednih subjekata iz Republike Srpske i Federacije BiH.

- Cijenimo da uočeni nedostaci i preporuke iz izvještaja nisu rigoroznog karaktera i da ih možemo uspješno prevazići i realizovati kako bismo u konačnici ostvarili zacrtani cilj, a to je da domaćim privrednicima omogućimo plasman crvenog mesa na evropsko tržište - rekao je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Najavio je da će početkom septembra organizirati sastanak s predstavnicima nadležnih tijela iz RS-a i FBiH i Brčko distrikta na kojem će biti definirani dalji koraci i izrada akcionog plana u vezi s izvršavanjem obaveza iz izvještaja.

- Evropska unija je naš važan vanjskotrgovinski partner i aktivno radimo na stvaranju uvjeta za izvoz domaćih proizvoda na ovo, ali i na druga tržišta poput Rusije i zemalja članica Evroazijske ekonomske unije, Kine, Izraela, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i slično - istaknuo je ministar Košarac.

Prema njegovim riječima, otvaranje novih tržišta jedna je od najadekvatnijih mjera za zaštitu domaće proizvodnje, što je prioritet u radu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

- Moj stav je da EU treba da tretiramo kao partnera, a ne da budemo puki podizvođači interesa EU. Naš primarni cilj je zaštita interesa i unapređenje poslovanja privrednika iz oba bh. entiteta - poručio je Košarac.

Izrazio je žaljenje zbog činjenice da BiH nije uvela prelevmane i carinske stope na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.