open-navfaktor-logo
search
Čeka se odgovor
Košarac od Turske zatražio uvoz 50 hiljada tona mineralnog đubriva za BiH
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu ambasadora Turske u BiH Sadika Babura Girgina, sa kojim je razgovarao o problemu visokih cijena i nestašice mineralnih đubriva na svjetskom i domaćem tržištu.
28.02.2022. u 14:55
get url
text
Mineralno đubrivo
Mineralno đubrivo

S tim u vezi, zatražio je da Turska razmotri mogućnost plasmana neophodnih količina mineralnih đubriva na tržište BiH, koje su potrebne za poljoprivrednu proizvodnju u tekućoj godini, u skladu sa postojećim zakonskim mehanizmima Republike Turske. 

- Na temelju konsultacija sa entitetskim ministrima nadležnim za poljoprivredu, došli smo do usaglašenog stava da od Turske zatražimo da BiH odobri izvozne kvote od 50.000 tona mineralnog đubriva. Smatramo da je ovo važna osnova za unapređenje trgovinskih odnosa sa Turskom, u skladu sa važećim Ugovorom o slobodnoj trgovini između dvije zemlje - rekao je Košarac.

Važno je da Turska u što kraćem roku odobri tražene izvozne kvote od 50.000 tona, kako bi našim poljoprivrednicima bilo omogućeno da kupe potrebne količine mineralnog đubriva. Uvjeren sam da ćemo u narednih desetak dana dobiti pozitivan odgovor iz Turske, naveo je Košarac.

- Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izrazio je spremnost da se ta odluka što prije nađe na dnevnom redu. Svjesni smo poteškoća i poremećaja na tržištu, zbog čega nam je namjera da što hitnije osiguramo potrebne količine mineralnih đubriva po povoljnijim cijenama u predstojećoj proljećnoj sjetvi. Stoga očekujem da će Vijeće ministara BiH u narednih sedam od deset dana usvojiti predloženu odluku - konstatovao je Košarac.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.