open-navfaktor-logo
search
Prvostepena presuda
"Kralju džeparoša" Salčinoviću i njegovoj ekipi 33 godine zatvora za međunarodnu trgovinu ljudima
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas presudu kojom je Elvisa Salčinovića, Tonija Hamidovića, Luku Hrustića, Kenana Frndića i Božidara Trišića proglasio krivima i osudio na ukupno 33 godine zatvora zbog međunarodne trgovine ljudima, pranja novca, davanja dara, te davanja i primanja mita, te ih osudio na ukupno 33 godine zatvora. 
26.12.2022. u 10:47
get url
text

Elvis Salčinović i Toni Hamidović proglašeni su krivim za međunarodnu trgovinu ljudima i pranje novca i obojica su dobili jedinstvene kazne u trajanju po 12 godina zatvora. Presudom su dužni vratiti nezakonito stečenu korist u iznosu od po 389.887 eura. 

Optuženi Kenan Frndić za svoju ulogu u međunarodnoj trgovini ljudima i pranju novca dobio je jedinstvenu kaznu u trajanju od pet godina. Također mu je kao sporedna dosuđena novčana kazna u iznosu od 10.000 KM. 

Luka Hrustić za krivična djela davanje dara ili drugih oblika koristi i davanje mita dobio je dvije godine zatvora, isto koliko i Božidar Trišić, uposlenik Općine Vlasenica koji je proglašen krivima za primanje mita. Osim zatvorske kazne, Trišić je osuđen i na sporednu kaznu od 5.000 KM. 

Istom presudom Nedeljko Dakić oslobođen je krivnje za krivično djelo davanje mita. Kako je u obrazloženju naveo predsjedavajući Sudskog vijeća sudija Izo Tankić, činjenični opis u optužnici ne sadržava elemente krivičnog djela davanja mita, odnosno ne zna se kome je, kada i koliko dao novca. 

Njima se sudilo pred Sudom BiH po optužnici koja ih tereti da su od 2012. do 2015. godine, kao organizovana kriminalna grupa, učestvovali u pronalasku i vrbovanju žena, djece i maloljetnika u BiH, koje su činjenjem krivičnih i koruptivnih djela prevozili na teritoriju Republike Francuske, gdje su ih primoravali na krađe i džeparenja na javnim mjestima, metroima, muzejima i drugim mjestima javnih okupljanja te tako stečeni novac šalju optuženima u BiH.

Žrtve su bile, prijetnjama po život i sigurnost, primoravane na svakodnevno i kontinuirano vršenje krivičnih djela, a optuženi su novac stečen činjenjem krivičnim djela u Francuskoj dobijali putem novčanih transakcija i u BiH trošili na kupovinu luksuznih vozila, nekretnina, konzumiranje opojnih droga i rastrošan život.

Dokazano je da su na ovaj način nezakonito stekli najmanje milion i po eura. Žrtve su im taj novac slale gotovo svakodnevno, posredstvom Western Uniona, a oni su sa njim raspolagali, te ga, između ostalog, koristili i za kupovinu skupocjenih automobila i nekretnina, čime je takav novac ubacivan u legalne tokove.  

Pohapšeni su u ljeto 2015. godine u okviru akcije SIPA-e kodnog naziva CD.

Iako su bili optuženi za organizirani kriminal, kako je danas pojasnio sudija Tankić, tokom suđenja je utvrđeno da nije dokazano da su optuženi djelovali kao organizovana kriminalna grupa.

- Svako od njih je činio krivično djelo za sebe. Oni su druge koristili i primoravali da za njih čine krivična djela, a novac stečen tim kriminalnim radnjama koristili su svako za sebe - pojasnio je sudija Tankić. 

U kratkom obrazloženju presude, sudija je kazao da je činjenično stanje utvrđeno presudom izvedeno na osnovu izjava većeg broja svjedoka, iz iskaza pojedinih optuženih, na osnovu rezultata provedenih posebnih istražnih radnji, odnosno prisluškivanja komunikacija optuženih putem telefona, kao i obimne materijalne dokumentacije koja se odnosi na novčane transakcije. 

Sud je optuženom Elvisu Salčinoviću odredio mjere zabrane, koje podrazumijevaju zabranu napuštanja Zenice, uz oduzimanje putnih isprava i zabranu prelaska granice sa ličnim dokumentima. 

Drugooptuženom Toniju Hamidoviću Sud je odredio pritvor u trajanju od devet mjeseci, a koji će početi teći od dana izlaska iz zatvora gdje se trenutno nalazi po pravomoćnoj presudi Općinskog suda u Zenici, odakle je jutros doveden na izricanje presude. 

Ranije je u ovom predmetu osuđen i bivši bh. konzul u Parizu Velid Hamidičević koji je dobio na 11 mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

On je sa Tužilaštvom sklopio sporazum i priznao da je ekipi Elvisa Salčinovića nezakonito izdavao putne listove za žrtve trgovine ljudima te da je za te usluge naplaćivao od 500 do 1.200 eura po osobi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.