open-navfaktor-logo
search
Uhapšen na pumpi
Krim-inspektor iz Bijeljine optužen da je od sugrađanina tražio 40.000 KM da ga zaštiti od "moćnog čovjeka"
Posebno odjeljenje Tužilaštva RS-a u Banoj Luci podiglo je optužnicu protiv krim-inspektora iz Bijeljine Dalibora Bošnjakovića zbog krivičnog djela primanje mita.
19.09.2023. u 15:08
get url
text

Optuženi se tereti da je u decembru 2021. godine telefonom pozvao Ž. D., a kojeg je od ranije poznavao kao oštećenog iz istrage koja je vođena protiv M. N. zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti, i koju je vodio Bošnjaković.

Dogovorio je da se nađe sa Ž. D. na jednoj pumpi u Bijeljini.

- Oštećenom Ž. D. je predstavio da mu "moćan čovjek" M. N. ugrožava život, kao i živote članova njegove porodice, što je kod oštećenog izazvalo strah i bojazan za ličnu i sigurnost porodice. Nakon toga je optuženi od njega zahtijevao da mu preda 40.000 KM kako bi ga on zauzvrat zaštitio od M. N. iako je kao policijski službenik, po službenoj dužnosti, morao preduzeti sve da zaštiti život i sigurnost oštećenog i njegove porodice kao građana - navodi se u optužnici.

Dodaje se da mu je dan kasnije oštećeni predao bijelu kovertu u kojoj se nalazilo ukupno 10.000 KM.

- Nakon toga je optuženi u januaru i februaru 2022. godine u više navrata telefonom, ali i ličnim kontaktima od oštećenog zahtijevao da mu preda još 30.000 КM - stoji u optužnici.

Potom ga je kontaktirao 15. februara 2022. godine sa istom pričom, a kada su se u večernjim satima našli na benzinskoj pumpi u Bijeljini, Ž. D. mu je predao kovertu sa 10.000 KM u označenim novčanicama.

Neposredno nakon prijema novca, Bošnjakovića su uhapsili pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a.

Optužnicu protiv njega je potvrdio Okružni sud u Banjoj Luci i zakazano je ročište za izjašnjenje o krivici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.