open-navfaktor-logo
search
MUP RS-a
Kriminalac iz Banje Luke osumnjičen da je "prljavim" novcem kupio nekretninu od 232.200 KM
Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a podnijela je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine izvještaj protiv Banjalučanina Jovana Jošila i Diega Crebela iz Pule u Hrvatskoj, a sa privremenim boravkom u Banjoj Luci, zbog sumnje da su počinili krivično djelo pranje novca.
22.12.2023. u 12:22
get url
text

- Postoji sumnja da su krivično djelo počinli tako što su novac pribavljen izvršenjem krivičnih djela ubacili u legalne tokove na način da su potpisali fiktivni ugovor o djelu između prvoosumnjičenog J. J. i pravnog lica kojeg je zastupao drugoosumnjičeni D. C, čiji je predmet bio posredovanje u kupoprodaji nekretnine, prilikom čega je J. J. kupio nekretnine u Banjoj Luci u ukupnoj vrijednosti od 232.200 KM - saopćeno je iz MUP-a RS-a.

Jovan Jošilo je u novembru izručen BiH iz Hrvatske, a gdje je uhapšen prošle godine zbog krivotvorenih ličnih dokumenata, nakon čega su pokrenute aktivnosti u okviru međunarodne saradnje na njegovom izručenju.

Tužilaštvo BiH je ranije saopćilo da je Jošilo pod istragom u skaj predmetima kodnog naziva "Transporter" i "Storage", a terete ga za organizovani kriminal povezan sa neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina droga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.