open-navfaktor-logo
search
Jedinstven događaj
Kuhari iz BiH obaraju Guinnessov rekord pripremanjem 13.000 palačinaka
Glavni cilj manifestacije, koja će se održati u Sarajevu od 24. do 26. oktobra, je afirmacija domaće turističke ponude i prirodnih potencijala, te predstavljanje turizma kao bitne privredne grane BiH
19.09.2018. u 12:38
get url
text

U okviru Međunarodnog sajma turizma u Sarajevu, koji će biti održan od 24. do 26. oktobra, organizatori će pokušati da obore Guinnessov rekord u pripremanju i serviranju palačinki.

U sklopu bogatog programa najavljeni su Internacionalni kup kuhara i poslastičara, Internacionalni kup barmena, Prva konferencija o gastro turizmu, te predstavljanje starih jelovnika.

Najzanimljiviji dio programa bit će pokušaj obaranja Guinnessovog rekorda u pripremanju i serviranju 13.000 palačinki 26. oktobra na platou Skenderije.

Povodom ovog jedinstvenog i zanimljivog događaja danas je održana press-konferencija na kojoj se prisutnim novinarima obratio i Nermin Hodžić, predsjednik Udruženja kuhara BiH.

- Glavni cilj ove manifestacije je afirmacija domaće turističke ponude i prirodnih potencijala, te predstavljanje turizma kao bitne privredne grane BiH. Posjetioci će u vrijeme trajanja manifestacije imati priliku degustirati tradicionalna jela i pića. Želio bih se zahvaliti kolegama kuharima koji su došli iz Brčkog, Goražda, Zenice... Očekujemo jednu veliku manifestaciju i obaranje Guinnessovog rekorda za šta ćemo morati napraviti 13.000 palačinka. Rekord drže Rusi koji su 27. februara 2017. godine napravili 12.716 palačinki, a priprema je trajala osam sati bez prekida. U obaranju rekorda učestvovat će 100 kuhara i učenika ugostiteljskih škola iz cijele BiH. Tokom Međunarodnog sajma turizma u Sarajevu pokušat ćemo prenijeti mladima tradicionalne vrijednosti i naše znanje. Džaba je ulagati u turizam ako ne bude napredovala gastronomija. Jako važno je napomenuti da ćemo organizirati izložbu jelovnika, koji su stari više od 100 godina kao i oživiti jelovnik sa otvaranje sarajevske Vijećnice 1856. godine – kazao je Nermin Hodžić.

Organizatori ovog događaja su "Klub ljubitelja palačinaka" i Udruženje kuhara BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.