open-navfaktor-logo
search
Kancelar zabrinut
Kurz: Virus u Austriju dolazi u automobilima
Virus u Austriju ulazi u automobilima, izjavio je danas austrijski kancelar Sebastian Kurz, uz upozorenje zbog zabrinjavajućeg razvoja epidemije koronavirusa u zemljama zapadnog Balkana, koje su veoma omiljene destinacije za odmor Austrijanaca prilikom odlaska na more.
16.08.2020. u 16:52
get url
text

U razgovoru s novinarima, Kurz je zato zatražio pojačane kontrole zdravstvenih vlasti na granicama, prenosi Al Jazeera.

- Imam veliku molbu za građane. Molim vas, budite obazrivi. Brojevi (zaraženih) ponovo rastu, pandemija koronavirus još nije prevaziđena i moramo sve učiniti da zaštitimo zdravlje u Austriji i prije svega spriječimo drugo „zatvaranje“ privrede i zemlje, kako ne bi ugrozili radna mjesta i ekonomiju - rekao je kancelar.

Prema njegovim riječima, najveća grupa među aktivno oboljelima su mladi ljudi, koji su najčešće asimptomatični i ni ne primjećuju da su zaraženi.

Na taj način oni inficiraju članove porodice i ugrožavaju starije osobe, upozorio je Kurz.

Odlučujuće je da zdravstvene vlasti pojačaju kontrole na granicama, zatražio je kancelar, rekavši da je razgovarao sa pokrajinskim vlastima i ministrom zdravlja Rudolfom Anschoberom.

Ukazao je da svi koji su se od 7. augusta iz Hrvatske vratili u Austriju, odnosno koji se vrate do ponoći, postoji mogućnost besplatnog testiranja, i apelovao na građane da tu mogućnost iskoriste.

- Koronavirus se širi prije svega preko osoba koje se vraćaju sa odmora, posebno iz Hrvatske - naglasio je kancelar.

Kurz je istakao da je to razlog zašto je Austrija donijela odluku o izricanju upozorenja na putovanje za Hrvatsku, koja stupa na snagu od ponoći.

Najavio je da će od ponedjeljka u ponoć na granicama biti pojačane kontrole.

Ministarstvo zdravlja već je izdalo uredbu kojom se nalaže pojačana i poboljšanja zdravstvena kontrola na granicama prema Italiji, Slovačkoj, Sloveniji i Mađarskoj.

Svi povratnici sa odmora iz zemalja za koje važi upozorenje na putovanje moraju imati negativan PCR test za ulazak u Austriju, ili moraju prilikom povratka u kućnu izolaciju, odnosno u roku od 48 sati da urade PCR test u Austriji.

Uredba Ministarstva zahtjeva od nadležnih vlasti da detaljno kontrolišu podatke osoba koje se vraćaju iz rizičnih regiona, to jest, ako nemaju negativan test, da su ispravno i sa pravim podacima ispunili formular o mjestu gde će se uputiti u karantin do testiranja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.