open-navfaktor-logo
search
Snose odgovornost
Ljekari u Gazi odgovorili izraelskim kolegama koji su podržavali bombardovanje bolnica: Izdali ste profesiju
Ljekari iz Palestine, koji već četiri sedmice rade na spašavanju što više života od izraelske "potpune opsade" Gaze, čak i dok se zdravstveni sistem oko njih urušava, odgovorili su na izjavu grupe izraelskih ljekara koji su tokom vikenda pozvali za bombardovanje bolnice na opkoljenom području.
07.11.2023. u 10:54
get url
text

- Mi kao ljekari smo ambasadori mira. Spašavamo živote - rekli su palestinski ljekari, predvođeni dr. Marwanom Shafiqom Al-Hamom, direktorom bolnice Muhammad Yusuf Al-Najjar.

Dodali su da su izraelski ljekari koji su potpisali pismo u kojem se promovira bombardovanje bolnica s pacijentima "izdali svoju plemenitu profesiju i snose odgovornost".

Palestinski ljekari su pozvali Svjetsku zdravstvenu organizaciju i udruženja za ljudska prava koja rade na području zdravstva da pomognu da se potpisnici pisma pozovu na odgovornost.

Pismo od vikenda potpisalo je oko 100 članova grupe "Ljekari za prava izraelskih vojnika", prenosi Common Dreams

Izraelski ljekari su tvrdili da je bombardiranje bolnice al-Shifa, najveće medicinske ustanove u Gazi, "legitimno pravo" Izraela jer služi kao baza za "palestinske naoružane grupe".

- Stanovnici Gaze smatrali su primjerenim da pretvore bolnice u teroristička gnijezda kako bi iskoristili zapadni moral, oni su ti koji su sami sebi donijeli uništenje; terorizam se mora svugdje eliminirati. Napad na teroristička sjedišta je pravo i dužnost izraelske vojske  - stoji u pismu. 

Konvoj hitne pomoći ispred bolnice bombardovan je prošlog petka, a Izrael tvrdi da je vozilo hitne pomoći prevozilo borce Hamasa. Zvaničnici u al-Shifi rekli su da je konvoj prevozio ranjene civile u Egipat preko prijelaza Rafah na liječenje, budući da su medicinske zalihe u Gazi krajnje niske.

Najmanje 15 Palestinaca je ubijeno, a 60 ih je povrijeđeno u bombaškom napadu.

Potpisnici izraelskog pisma, rekli su ljekari u Gazi, "potpuno odgovorni ako se, ne daj Bože, nešto dogodi bolnicama".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.