open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Markoviću smanjena kazna za brutalno premlaćivanje sugrađanke Biljane Keserović
Slobodan Marković (58) iz Banje Luke osuđen je u ponovljenom postupku u banjalučkom Okružnom sudu na tri godine zatvora jer je drvenom palicom pretukao sugrađanku Biljanu Keserović.
30.11.2020. u 10:21
get url
text

Sud je prekvalifikovao optužnicu i Markovića je, umjesto za pokušaj ubistva, za šta ga je optužnicom teretilo tužilaštvo, osudio za nanošenje teške tjelesne povrede.

Markoviću je do sada suđeno dva puta i oba puta je osuđen na po pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva Keserović.

Obje presude je ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske i slučaj vratio na novo suđenje.

Branilac optuženog Miljkan Pucar najavio je žalbu na presudu jer smatra da je, s obzirom na prekvalifkiaciju djela, kazna previsoka.

– Tužilaštvo je uporno u tome da dokaže da se radi o pokušaju ubistva, a mi od početka tvrdimo da se ne radi o tom krivičnom djelu. Tužilaštvo nije u obzir uzelo činjenicu koju je Vrhovni sud naveo u rješenju ukinute presude da je sporna palica bila obmotana debelom čohom i najlonom. Samim tim s takvom palicom teško je naijeti ozbiljne povrede – rekao je Pucar.

Prema presudi, Marković je Keserović napao 5. decembra 2016. godine u podzemnoj garaži u banjalučkoj ulici Svetozara Markovića. Navodi se da je napad isplanirao, pa je pod točak njenog "peugeota308" postavio komad drveta kako ne bi mogla pokrenuti vozilo. Kada je sišla u garažu ona je bezuspješno pokušavala da krene, pa je izašla iz auta i sagnula se da vidi u čemu je problem. Tad se Marković iznenada pojavio, napao je i udario u glavu drvenom palicom dugom 73 centimetra koja je bila obložena najlonom. Od udarca je nesretna žena pala na beton, a Marković je nastavio da je tuče. Udarao je po glavi i cijelom tijelu, a nakon nekoliko udaraca ju je podigao i pokušao da ugura u vozilo.

U tome nije uspio jer se ona opirala i ponovo pala na beton. Nasilnik joj je tad stao nogom za vrat i nastavio da je tuče klečeći na njoj. Uhvatio ju je za vrat i zavezao joj je platno preko usta da ne bi galamila, ali ga je ona skinula i počela da doziva u pomoć. Njene pozive u pomoć čuli su komšije Nemanja Cigojević i Darko Kremenović, koji je advokat. Kada je vidio Markovića da sjedi na ženi, Cigojević je povikao "šta to radiš čovječe", pa je nasilnik krenuo bježati. On i Kremenović su potrčali za njim i uspjeli su stići iavladati, te su ga zadržali do dolaska policije.

Motiv napada i brutalnog premlaćivanja Biljane Keserović nije naveden u optužnici niti je naveden u presudi.

Marković je nakon zločina pritvoren, ali je kasnije odlukom Vrhovnog suda Republike Srpske pušten da se brani sa slobode.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.