open-navfaktor-logo
search
Tradicija se poštuje
Marš gradonačelnika Londona ulicama grada do Westminstera kako bi položio zakletvu
Jedna od najšarenijih tradicionalnih kulturnih manifestacija u Londonu Mayor's Show izmamila je na ulice brojne učesnike, ali i publiku.
13.11.2022. u 09:21
get url
text
London
London

Ceremonija koja datira s početka 13. stoljeća i predstavlja marš gradonačelnika Londona ulicama grada do Westminstera kako bi položio zakletvu na vjernost kruni, svake je godine poprište živopisnih scena.

Ove godine, vojni orkestri, dizajnerski modeli vozila i različite profesionalne zabavljačke grupe u šarenim kostimima učestvovale su u paradi koja je počela u Mansion Houseu.

Građani koji su od ranih jutarnjih sati čekali na trasi kojom će se održati parada pratili su događaj i pozdravljali učesnike.

{$galerijaFotografija}

Klauzula koju je kralj John dodao u kraljevski edikt 1215. godine, a koja je omogućila ljudima da izaberu svog gradonačelnika, uključivala je da će svake godine novoizabrani gradonačelnik marširati u Westminster i položiti zakletvu pred kraljem ili kraljicom.

Nakon edikta, novoizabrani gradonačelnik, unatoč pandemijama, požarima i bezbrojnim ratovima, marširao bi i obećao vjernost kralju i kraljici Ujedinjenog Kraljevstva. Događaj je postao poznat kao Lord Mayor's Show u 16. stoljeću. Iako su se ruta i historijat marša mijenjali tokom godina, događaj je i dalje poprište šarenih predstava svake godine.

London2.jpg
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.