open-navfaktor-logo
search
Neusaglašen stav ili...
Melez prozvao kolegu: Bektić nije smio izjaviti da se cilja na minimalnu plaću od 650 KM, sindikat traži više
Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca Federacije Bosne i Hercegovine reagovao je na izjave Mevludina Bektića, predstavnika većeg broja granskih sindikata u Ekonomsko-socijalnom vijeću za FBiH, da bi se minimalna plaća trebala povećati na 650 KM neto.    
09.06.2022. u 12:56
get url
text

VEZANI TEKST - Bektić: Tražit ćemo od Vlade FBiH da se minimalna neto plaća podigne na 650 KM

- Ne može Bektić tako nastupati, može jedino u svoje ime. Postoji zaključak Kongresa Saveza samostalnih sindikata u kojem se zahtijeva da minimalna plaća u FBiH mora iznositi 70 posto od prosječne neto plate, to je trenutno nešto više od 700 KM. Dakle, Bektić nije smio to izjaviti, to nije u ime naših sindikalnih organizacija - kaže Melez za Faktor.  

Ističe kako bi se ovaj zahtjev uskoro mogao mijenjati.

- Pazite, to je zahtjev star tri godine. U međuvremenu radnici su se našli pod jakim ekonomskim udarom, inflacija svima nama donosi probleme kako preživjeti u ambijentu u kojem stalno rastu cijene. Sve nas to može natjerati da tražimo veći iznos - naglasio je Melez. 

VEZANI TEKST - Džindić: Kompanija iz EU-a ulaže u Binas, dogovara se posao vrijedan desetak miliona KM

Istovremeno, Sindikat metalaca FBiH radi na ostvarivanju zahtjeva sa prvomajskih protesta. Između ostalog, zatraženo je od Vlade FBiH da pokrene proizvodnju u bugojanskom Binasu i sarajevskom Zraku, preduzećima namjenske industrije.  

- I u ovom slučaju mi nećemo odustati od  svojih zahtjeva. Mislim da bi se uskoro, možda već danas, trebao potpisati ugovor između Binasa i investitora iz Evropske unije. Što se tiče Zraka, smatramo da se treba ići u promjene u svim upravljačkim strukturama, računajući i nadzorni odbor.

Nema logike da se promijeni nekoliko uprvanih odbora, a da nadzorni odbor ostaje u istom sastavu. Nama iz vlasti kažu, eto nađite vi rukovodstvo. To nije posao sindikata, bave se prebacivanjem loptice, niko neće da preuzme odgovornost - smatra Melez.

VEZANI TEKST - I metalci na ulici: Pokrenuti proizvodnju u Zraku i Binasu, hitno donijeti mjere za očuvanje hiljada radnih mjesta

Naš sagovornik podvlači da je nedavna finansijska injekcija Vlade FBiH u iznosu od 250.000 KM preduzeću Zrak nedovoljna.

- To je kap u moru. Moraju se riješiti sudske presude, mislim da se radi o iznosu od pet miliona KM. Poslovanje Zraka u značajnoj mjeri zavisi i od BN TMiH Novi Travnik. Kada u Novom Travniku imaju posla, imaju i u Zraku - kaže on.

Špekuliše se i o mogućem stečaju Zraka.

- Ne vjerujem da će doći do toga. Spominjao se jedino ciljani stečaj, i u tom slučaju zamrznuli bi se svi dugovi na godinu, da se pusti proizvodnja i na takav način pokuša oživjeti preduzeće - objašnjava Melez.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.