open-navfaktor-logo
search
Radna posjeta
Ministar Dedić u Ključu: Konkretna podrška za mlade i ruralni razvoj
Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Federacije BiH Šemsudin Dedić danas je boravio u radnoj posjeti općini Ključ, gdje je razgovarao sa načelnikom Nedžadom Zukanovićem i zastupnicima u Skupštini Unsko-sanskog kantona Jasminom Musićem i Mersadom Draganovićem o stanju u poljoprivredi i drugim značajnim projektima za razvoj ove općine.
29.03.2021. u 14:06
get url
text

Prema riječima ministra Dedića, sve obaveze prema poljoprivrednicima su izmirene, a program za ovu godinu je operativan, tako da nadležna kantonalna ministarstva za poljoprivredu trenutno vrše obračune podnesenih zahtjeva i nakon dostavljanja ministarstvu redovnost isplata podrški bit će nastavljena.

Unsko-sanski kanton je najveći korisnik sredstava podrške u poljoprivredi sa nivoa Federacije BiH sa oko 14,5 miliona KM isplaćenih u prošloj godini, najveći je proizvodač mlijeka sa otkupljenih i poticanih oko 36,3 miliona litara mlijeka.

Bez obzira na vrijeme pandemije koronavirusa postoji zainteresiranost poljoprivrednika sa ovog područja za investicije u poljoprivredi za kupovinu novih poljoprivrednih mašina i priključnih uređaja, nove poljoprivredne opreme, kupovinu rasplodne stoke, izgradnju ili proširenje, odnosno opremanje građevinskih objekata u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje, podizanje višegodišnjih zasada i slično a koje su u prošloj godini iznosile oko 40 miliona KM.

- Na današnjem sastanku dogovorili smo da se Općina Ključ uključi u zajedničko sufinansiranje investicija u poljoprivredi. Ministarstvo je obezbijedilo podršku do 30 posto grant sredstava od ukupne investicije, s tim da će mladi do 40 godina i žene imati dodatnih 5 posto. Pozivam i druge općine da u skladu sa svojim mogućnostima podrže investicije u poljoprivredi. Na ovaj način stvaramo bolje pretpostavke za održivost poljoprivredne proizvodnje i povećanje njene konkurentosti - istakao je ministar Dedić.

- Današnju posjetu ministra Dedića sam iskoristio da mu prenesem zadovoljstvo poljoprivrednika sa područja naše općine zbog redovnosti isplata i realiziranim mjerama podrške u poljoprivredi sa nivoa FBiH u prošloj godini, kao i da dogovorimo zajednički projekat u ovoj godini gdje ćemo sufinansirati sa 15% investicije za poljoprivrednike sa područja naše općine - kazao je načelnik Zukanović.

Nakon posjete općini Ključ ministar Dedić, načelnik Zukanović i zastupnici Musić i Draganović, obišli su poljoprivredno gazdinstvo "MSH" u vlasništvu Muherina Dursuma koji je u prošloj godini investirao 431 hiljadu KM u izgradnju objekta i stočni fond koji danas broji 160 grla.

Kako je istaknuto, poljoprivrednici sa područja Unsko-sanskog kantona mogu biti zadovoljni, jer pored sredstava podrške za ostvarene proizvodnje poljoprivrednici i općine imali su i podršku kroz projekte koje Federalno ministarstvo realizira putem svojih projektnih jedinica kroz ulaganja u infrastrukturu u ruralnim područjima, ulaganja u start pakete farmerima, navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, nabavku opreme za poljoprivredna udruženja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.