open-navfaktor-logo
search
Šta znače?
Misteriozne oznake na ruskim tenkovima kod Ukrajine
Na ruskim tenkovima na granicama Ukrajine bijelom bojom je ispisano slovo "Z", primijetili su analitičari, što je dovelo do nagađanja o tome šta oznaka simbolizira.
20.02.2022. u 14:58
get url
text
Tenkovi

Snimci iz pograničnih regija prikazuju mnoštvo oklopnih vozila s oznakom "Z", uključujući i konvoj u Šebekinu, samo osam kilometara od ukrajinske granice, prenosi Telegraph.

- Čini se da ruske snage u blizini granice označavaju vozila slovom 'Z' kako bi identificirali različite vojne jedinice ili ešalone - primijetio je na Twitteru Rob Lee, vojni analitičar na King's Collegeu London.

Šta tačno znači slovo "Z", zasad nije jasno. Bilo je nagađanja da bi oznaka trebala spriječiti prijateljsku vatru u slučaju ruske invazije. Druga teorija je bila da su sve snage označene sa "Z" bile dio određene grupe s nepoznatom svrhom.

Neki analitičari su snage sa slovom "Z" nazvali "Zorro odredom".

- Pojavljuju se brojni snimci ruskih vojnih vozila s oznakama Z. Naša procjena je da su to identifikacijske oznake "prijatelj ili neprijatelj" koje su koristile vojske tokom rata - napisali su na Twitter profilu Ukraine War Report, koji prati nagomilavanje ruskih trupa u blizini Ukrajine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.