open-navfaktor-logo
search
Različita mišljenja
MMF traži povećanje kamatnih stopa; Čavalić: To je već trend u BiH; Đonlagić: Kamate ne trebaju rasti
Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini u svojevrsnoj su ofanzivi, posjetili su entitetske institucije u Sarajevu i Banjoj Luci, poručivši kako je potrebno podizanje kamatne stope u BiH.
29.05.2023. u 08:23
get url
text

VEZANI TEKST - MMF: Potrebno je povećanje kamata, FBiH finansijski stoji bolje od RS-a

Istakli su kako bi Centralna banka BiH trebala izvršiti prvi korak u tom pravcu s ciljem smanjenja velike razlike koja trenutno postoji između kamatnih stopa u BiH i u eurozoni. 

- Naša država nije izlovana u donosu na ostatak svijeta Evrope i svijeta, posebno banke u BiH. Kamatne stope rastu i vjerovatno će rasti i u narednom periodu.

Banke se referišu na EURIBOR i imaju diskreciono pravo da dižu kamatne stope spram aktuelnih promjena - kaže za Faktor federalni zastupnik Admir Čavalić (Stranka za BiH) i predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Parlamenta Federacije BiH.

Ističe kako je zbog specifičnosti lokalnog tržišta potrebno napraviti neki balans.

VEZANI TEKST - Ekstraprofit: Kutle kaže da banke imaju pravni osnov za podizanje kamata

- Inflacija u BiH nije rezultat lokalne monetarne politike. Međutim, svejedno je tu i vjerovatno da se očekuje reakcija kao i u ostatku svijeta. Ipak, napominjem da se to već tržišno dešava tako da MMF može samo potvrditi postojeći trend. 

Druga njihova preporuka je mnogo bitnija. Potrebno je racionalizirati javnu potrušnju u BiH. Ovo će biti pravi izazov za vlasti u BiH, posebno entitetske - naglasio je Čavalić. 

Nešto drugačijeg mišljenja je profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dženan Đonlagić (Demokratska fronta).

- Kamate ne trebaju rasti. CBBiH nema ovaj transmisioni mehanizam i ne može utjecati na kamatne stope banaka. Inflacija u BiH nije monetarni fenomen, tj. uzrok inflacije nije na strani količine novca. Proizvodnja i energija su dio rješenja domaće ekonomije - napisao je Đonlagić na Twitteru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.