open-navfaktor-logo
search
Strane investicije
Moguće preseljenje nekoliko japanskih kompanija u BiH
Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić razgovarao je danas u Sarajevu s predstavnikom Agencije u Tokiju Shigehikom Nishihamom
30.09.2019. u 15:48
get url
text

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić razgovarao je danas u Sarajevu s predstavnikom Agencije u Tokiju Shigehikom Nishihamom o novim koracima na unapređenju investicija Japana u BiH, te afirmaciji BiH kao destinaciji za strana ulaganja. 

Iz FIPA-e je saopćeno kako je Nishihama obavijestio Milinića o naporima koje ulaže s ciljem promocije BiH japanskim privrednicima radi ulaganja, svom doprinosu na izvozu bh. vina, te promociji bh. turizma.Smatra da bi nekoliko japanskih kompanija koje trenutno posluju u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i Mađarskoj moglo preseliti pogone u Bosnu i Hercegovinu, pri tome ističući da je japanska kompanija preciznih strojeva pod nazivom Tsubaki-Nakashima koja je poslovala u centralnoj Europi, u 2017. godini preuzela kompaniju TN Bosnia Doo Konjic.


- Ovaj primjer bi mogao poslužiti drugim investitorima da investiraju u BiH. Nishihama također smatra da bi se još nekoliko proizvoda iz BiH moglo naći na japanskom tržištu, među kojima je i med - navode iz FIPA-e.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.