open-navfaktor-logo
search
Gluhi telefoni
MUP KS reagirao na saopćenje Suda: Presuda Benjaminu Spahoviću nam nikad nije dostavljena
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo danas se ponovo oglasilo saopćenjem za javnost, a u kojem su reagirali na zvanično saopćenje Općisnkog suda u Sarajevu u vezi sa pravosnažnom presudom Benjaminu Spahoviću. Navode da im je dostavljen izvod iz podataka pravosnažne presude, ali ne i presuda. 
14.02.2024. u 15:33
get url
text

VEZANI TEKST - Općinski sud: MUP KS u septembru 2022. obaviješten da je Spahoviću zabranjeno upravljanje vozilom

- Povodom zvaničnog saopćenja Općinskog suda u Sarajevu upućenog medijima, a u kojem je navedeno da je MUP-u Kantona Sarajevo 30. septembra 2022. godine dostavljen izvod podataka iz pravosnažne sudske presude izrečene Benjaminu Spahoviću radi evidentiranja u kaznenoj evidenciji Odjeljenja za analitiku, planiranje i evidencije Uprave policije, MUP Kantona Sarajevo obavještava javnost da zaključno sa 14.02.2023.godine MUP Kantona Sarajevo još nije zaprimio pravosnažnu sudsku presudu protiv navedenog lica - navode iz MUP-a.

Dodaju da "s ciljem objektivnog informisanja javnosti, navodimo da je MUP Kantona Sarajevo zaprimio od Općinskog suda izvod podataka iz pravosnažne sudske presude bez ikakvog propratnog akta suprotno dugogodišnjoj praksi ovog suda".

- Odjeljenju za analitiku, planiranje i evidencije Uprave policije izvod se dostavlja radi evidentiranja u kaznenoj evidenciji i oni ne vrše upis zabrane upravljanja motornim vozilom, te je upravo iz tog razloga ključno dostavljati pravosnažne presude - navode u saopćenju.

Dalje dodaju da "kada su u pitanju izrečene zabrane upravljanja, Općinskom sudu u Sarajevu je vrlo dobro poznata dugogodišnja praksa da se MUP-u Kantona Sarajevo, pored izvoda, moraju dostaviti i pravosnažne sudske presude na osnovu kojih se vrši unos propisanih zabrana, prema mjestu prebivališta".

VEZANI TEKST - Apsurdistan: Spahović odležao kaznu, a MUP nikad nije dobio akt Suda da mu je zabranjeno upravljanje vozilom

- Zašto je Općinski sud u Sarajevu u slučaju Benjamina Spahovića propustio da pošalje MUP-u KS pravosnažnu presudu, kao i bilo kakav prateći akt uz izvod, pitanje je na koje oni trebaju dati odgovor. Također, neobjašnjiva je činjenica da ni do danas, čak ni nakon odsluženja kazne navedenog lica i izlaska iz zatvora, Općinski sud u Sarajevu MUP-u Kantona Sarajevo još nije dostavio pravosnažnu presudu na uvid i postupanje.

MUP Kantona Sarajevo naglašava da će, kao i do sada, odmah po dostavljanju presuda, bez obzira o kome se radi, vršiti unos izrečenih mjera, a od Općinskog suda u Sarajevu očekuje se maksimalna saradnja i kooperativnost na dosljednom provođenju sudskih presuda - zaključuje se u saopćenju MUP-a KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.