open-navfaktor-logo
search
MUP RS-a
Muškarac iz Stanara uhapšen zbog izrade i unošenja kompjuterskih virusa i pranja novca
Policajci MUP-a RS-a sa partnerskim agencijama za sprovođenje zakona iz Velike Britanije realizovali su međunarodnu akciju usmjerenu na osobe koje izrađuju i unose kompjuterske viruse.
21.09.2020. u 08:48
get url
text

Nakon višemjesečne istrage u okviru koje su identifikovane osobe koje su kreirale maliciozne programe, te ih distribuirali putem specijalizovanih platformi na internetu, uz saglasnost Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, a po naredbi Osnovnog suda u Doboju, uhapšen je R. P. iz Stanara.

On se sumnjiči da je počinio krivično djelo izrada i unošenje kompjuterskih virusa i krivično djelo pranje novca. Pretresom stambenih i drugih prostorija koje koristi R. P. u Stanarima pronađeno je i oduzeto više komada različitih mobilnih telefona, računara, tablet, više komada prenosnih memorija, SIM kartica različitih telekom operatera iz Evrope i svijeta, uplatnice, isplatnice i evidencije koje se mogu dovesti u vezu sa navedenim krivičnim dijelima, kao i oko 37.000 KM u raznim apoenima konvertibilnih maraka i eura. Također je blokiran bankovni račun na kojem se nalazi oko 46.000,00 KM.

Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni zajedno sa osobama sa područja istočne Evrope unosio kompjuterske viruse oštećenima sa područja Velike Britanije, SAD-a i drugih zemalja zapadne Evrope i svijeta, sa svrhom kreiranja mreže zaraženih računara ("Botnet") nakon čega su kontrolisanom upotrebom mreže zaraženih računara vršili napade (DDoS, Ransomware) s ciljem stjecanja protivpavne imovinske koristi.

Nakon kriminalističke obrade, uz saglasnost postupajućeg tužioca OJT Doboj, uhapšeni je pušten na slobodu, dok će protiv njega nadležnom tužilaštvu biti podnešen izvještaj o izvršenom krivičnom djelu, saopćio je MUP RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.