open-navfaktor-logo
search
Uhapšen jučer
Na dopustu iz zatvora nosao pištolj: Izudin Tahirović, ubica Mirze Raščića, predat Tužilaštvu KS
Izudin Tahirović, koji je uhapšen jučer popodne u Sarajevu tokom korištenja dopusta iz zeničkog zatvora gdje služi kaznu zbog ubistva Mirze Raščića, predat je u nadležnost tužioca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, potvrđeno nam je iz te pravosudne institucije.
27.10.2023. u 12:09
get url
text

Kako je potvrđeno iz MUP-a Kantona Sarajevo, Tahirović se tereti za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i municije.

On je, naime, jučer, kada su ga pripadnici policije pokušali kontrolisati u ulici Marcela Šnajdera u sarajevskoj općini Centar, pokušao pobjeći, pritom odbacivši od sebe platnenu vrećicu na krov garaže u ulici Esada Karađozovića.

Policajci su ga stigli, a obavljenim uviđajem utvrđeno je da se u vrećici nalazio pištolj sa pripadajućim spremnikom i šest metaka. 

Tahiroviću je Kantonalni sud u Sarajevu početkom ovog mjeseca, tačnije 5. oktobra, odobrio prekid izdržavanja kazne u trajanju od dva mjeseca. Njemu su i ranije odobravani kratkotrajni prekidi izdržavanja kazne jer se u KPZ-u Zenica, gdje "leži" zbog ubistva Raščića, ponašao primjereno.

Raščić je ubijen 16. aprila 2015. godine u prostorijama Udruženja navijača FK Željezničar. Ubica Izudin Tahirović u njega je tada ispalio četiri metka.

Prema izjavama svjedoka, Raščić je sa svojim drugovima s tribine u prostorijama udruženja Plavih prikupljao novac za gostujuću utakmicu FK Željezničar u Vitezu. Tahirović se tog dana sukobio s Amarom Zulićem, otišao sa stadiona i vratio se u udruženje te ispalio četiri metka u pravcu Raščića koji je sjedio u lijevom dijelu prostorije, a nedugo nakon toga nažalost je i preminuo.

Kantonalni sud u Sarajevu prvobitno je osudio Tahirovića na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud FBiH je snizio tu kaznu za dvije i po godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.