open-navfaktor-logo
search
Bit će dovedeni tužiocu
Na granici sa Srbijom uhapšena dvojica osumnjičenih za zločine u Zvorniku
Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), preuzeli su na području GP Karakaj i GP Zvornik dvojicu osumnjičenih za ratne zločine.
07.12.2023. u 15:54
get url
text

Radi se Vinku Radoviću (1959) i Petku Paniću (1952), obojica iz Zvornika, a koji će u zakonskom roku biti transportovani u Tužilaštvo BiH, gdje će biti predati postupajućem tužiocu.

- Ovi osumnjičeni se terete da su - Radović kao predstavnik nekadašnjih civilnih i vojnih vlasti u Zvorniku, a Panić kao zamjenik komandira policije u Zvorniku, u proljeće 1992. godine, učestvovali u sistematskom progonu više hiljada civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Đulići, Klisa i okolnih mjesta, kao i nezakonitom razdvajanju, zlostavljanju i zatvaranju oko 700 muškaraca i dječaka u dobi između 16-70 godina, prilikom kojih su počinjena i ubistva nekoliko osoba, a koji su odvedeni u nezakonito zatvaranje u Tehničko-školski centar u Karakaju - saopćilo je Tužilaštvo.

Prilikom progona stanovništva vršeno je pljačkanje civila, otimanje novca i dragocjenosti, otimanje traktora, vozila i drugih dobara, nakon čega je preostalo stanovništvo upućeno na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH u Kalesiji.

Osumnjičeni se terete za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH.

- Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike - naveli su iz Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.