open-navfaktor-logo
search
Ekonomska (ne)opravdanost
Najavili i odustali: Ništa od uvođenja voza Sarajevo - Banja Luka - Zagreb
Tri regionalna željeznička operatera Željeznice Republike Srpske, Željeznice Federacije BiH i Hrvatske željeznice za putnički prijevoz razmatrala su mogućnosti uspostavljanja međunarodne željezničke linije na relaciji Sarajevo - Banja Luka - Zagreb koja, prema pokazateljima, još nema ekonomsku opravdanost.
12.10.2022. u 11:57
get url
text

Ranije su obavljene sve pripreme i počekom oktobra direktor Željeznica Federacije BiH Enis Džafić izjavio da su u toku pregovori sa Željeznicama Republike Srpske o uspostavljanju putničke linije Sarajevo - Zagreb - Sarajevo preko Banja Luke.

- Ukoliko se ne postigne dogovor i Željeznice RS ne iskažu svoju zainteresovanost i daju saglasnost da taj voz prometuje, nećemo biti u mogućnosti ponovo otvoriti tu liniju. Hrvatske željeznice putnički prijevoz dale su saglasnost da se ta putnička linija ponovo otvori - izjavio je ranije Džafić, i najavio da bi voz za Zagreb trebalo da krene 11. decembra i saobraćao bi svakodnevno. 

To se nije dogodilo i na ovom sastanku pomoćnik izvršnog direktora za prijevoz putnika u Poslovima operacija ŽRS-a Nebojša Lujić rekao je da je neophodnost nabavke voznih kapaciteta, obnove infrastrukture i sufinansiranje budućih međunarodnih linija od ključnog značaja za uvođenje međunarodnih željezničkih linija.

Na sastanku, održanom u sjedištu Uprave Željeznica Republike Srpske u Doboju, izražena je spremnost sva tri željeznička operatera da se u narednom periodu, čim budu ispunjeni svi tehničko-tehnološki preduvjeti za uspostavljanje međunarodnog željezničkog saobraćaja, nastave razgovori i aktivnosti na regionalnom povezivanju željezničkog putničkog saobraćaja.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Poslova operacija ŽRS-a Mladen Božić rekao je da je na sastanku sa druga dva operatera usaglašeno da trenutna raspoloživost željezničkim vučnim i vučenim kapacitetima sva tri željeznička operatera, stanje željezničke infrastrukture, kao i pokazatelji analiza ekonomske opravdanosti i isplativosti, još nisu dostigli neophodan nivo za uspostavljanje ove međunarodne linije, prenosi Akta.ba.

- Detaljno smo sa kolegama iz Željeznica FBiH i Hrvatskih željeznica razmotrili sve tehničko-tehnološke preduvjete, komercijalne osnove i isplativost, kao i trenutne potrebe za uspostavljanje međunarodne linije Sarajevo-Banja Luka-Zagreb - izjavio je Božić.

Kada je riječ o putničkom, ali i teretnom saobraćaju, on je ukazao da je neophodna obnova željezničke infrastrukture, podizanje kvaliteta željezničkih usluga skraćenjem vremena putovanja, kao i nabavka novih voznih sredstava koja bi mogla da apsorbuju obnovljenu infrastrukturu u budućem periodu.

Pomoćnik izvršnog direktora za prijevoz putnika u Poslovima operacija ŽRS-a Nebojša Lujić rekao je da je neophodnost nabavke voznih kapaciteta, obnove infrastrukture i sufinansiranje budućih međunarodnih linija od ključnog značaja za uvođenje međunarodnih željezničkih linija.

- Trenutna neisplativnost uvođenja međunarodnih linija jasno se ogleda i u statistici iz 2016. godine kada su brzi vozovi na relaciji Sarajevo-Banja Luka-Zagreb na godišnjem nivou prevozili 20.282 putnika, što po vozu iznosi oko 28 putnika - naveo je Lujić.

On tvrdi da je računica jasna, da cijena karte plus broj prevezenih putnika ukazuje na ogromne troškove za željeznicu i trenutnu ekonomsku neopravdanost i neisplativost uvođenja međunarodne linije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.