open-navfaktor-logo
search
Nakon šetnje
Najžešći Putinov kritičar Aleksej Navaljni umro u zatvoru
Najveći kritičar Kremlja i režima Vladimira Putina Aleksej Navaljni preminuo je, javljaju zapadni mediji pozivajući se na provjerene izvore.
16.02.2024. u 12:38
get url
text
Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljni

Sky News je objavio informaciju pozivajući se na izvore iz zatvora.

Navaljni se, prema posljednjim informacijama, nalazio u kaznenoj koloniji u regionu Jamal-Nenec u Rusiji.

- Danas se u kaznenoj koloniji broj 3 osuđenik A. A. Navaljni osjećao loše nakon šetnje te je gotovo odmah nakon toga izgubio svijest. Na lice mjesta odmah je pozvan tim hitne medicinske pomoći, koji je odmah stigao. Poduzete su sve mjere oživljavanja, ali nisu dale pozitivan rezultat. Ljekari hitne pomoći potvrdili su smrt osuđenika - stoji u objavi ruske zatvorske uprave.

Informaciju o smrti Alekseja Navaljnog nešto kasnije je potvrdio i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

- Bilo je nekih izvještaja da je u pitanju krvni ugrušak - pitali su novinari Peskova.

Ne znam, odgovorio je Peskov, "to tek trebaju potvrditi medicinski timovi".

 

Navaljni je služio zatvorsku kaznu u trajanju od 11 i po godina zbog prevare, nepoštivanja suda i kršenja uvjetnih osuda. On je sve te optužbe odbacio kao izmišljene i politički motivirane.

Uprkos zatvaranju, Navaljni je često mogao preko svojih advokata da objavljuje žestoke napade na Kremlj putem društvenih mreža, opisujući svoje muke iza rešetaka i osuđujući Putina zbog rata u Ukrajini. Njegova izolacija produbila se, međutim, kada su tri njegova advokata uhapšena u oktobru pod sumnjom za "ekstremističke" aktivnosti.

VEZANI TEKST - Kako su saradnici Navalnog prikupili dokaze o trovanju: Tajnu skrivala flaša vode iz hotelske sobe

Taj 47-godišnjak daleko je najpoznatija ličnost u ruskoj opoziciji. Godinama je žigosao Putina i vladajuću elitu kao "bandu lopova i pljačkaša", ismijavajući ih u ironičnim videosnimcima koji su pregledani milionima puta na YouTubeu.

Stekao je divljenje širom svijeta jer se dobrovoljno vratio u Rusiju 2021. godine iz Njemačke, gdje je bio podvrgnut liječenju zbog, kako su laboratorijski testovi zapadnih zemalja pokazali, pokušaja da ga se otruje nervnim agensom u Sibiru. On je odmah po dolasku uhapšen.

Brojne su optužbe protiv njega - od prevare i nepoštovanja suda do niza "ekstremističkih" aktivnosti - odredbe izmišljene kako bi se ušutkali njegovi napadi na Putina.

Ruske vlasti Navaljnog i njegove pristalice vide kao ekstremiste s vezama sa zapadnim obavještajnim agencijama koje namjeravaju da destabilizuju Rusiju. Putin je upozorio Zapad da će se svako miješanje unutar Rusije smatrati činom agresije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.