open-navfaktor-logo
search
Ubijeno 14 osoba
Nakon masovnog ubistva u Pragu: Slovačka i Češka policija hapse sve koji upućuju prijetnje
Policija u Slovačkoj saopćila je da je uhapsila muškarca koji je prijetio da će izvršiti masakr sličan masovnoj pucnjavi u Pragu u četvrtak.
24.12.2023. u 16:05
get url
text

Kažu da je 64-godišnjak zadržan u gradu Žilina na sjeveru zemlje nakon što je pozvao hitnu pomoć tvrdeći da namjerava učiniti "ono što se dogodilo u Pragu", javlja BBC.

Sada se suočava sa krivičnim gonjenjem za širenje opće uzbune, za koju je zaprijećena maksimalna kazna od dvije godine zatvora.

U Pragu je u četvrtak student otvorio vatru na univerzitetu u Pragu, ubivši 14 ljudi. Češka policija je izvršila nekoliko hapšenja nakon pucnjave.

Slovačka policija navodi da je muškarac koji je priveden pozvao hitnu pomoć iste večeri i rekao da želi da nabavi pištolj kako bi izvršio sličan masakr.

Policija je također objavila video na kojem se vidi kako policajci naoružani automatskim oružjem nedugo zatim razvaljuju vrata njegovog stana i hapse ga.

U Češkoj je još jedan muškarac uhapšen nakon što je prijetio da će ubiti preživjele članove porodice napadača. Policija je saopćila da je pronašla legalno oružje u njegovoj kući u regiji Vysocina jugoistočno od Praga.

U petak uveče policajci su pozvani u selo u zapadnom regionu Plzena nakon što je muškarac zaprijetio da će pucati na svoje komšije. Uhapšen je, ali je utvrđeno da je pijan i nenaoružan.​

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.