open-navfaktor-logo
search
New Delhi
Nakratko razgovarali: Blinken iznio Lavrovu tri stavke, tražio je da Rusi oslobode jednog čovjeka
Američki državni sekretar Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastali su se nakratko u četvrtak na sastanku šefova diplomatija zemalja Grupe 20 (G-20), što je prvi sastanak na visokom nivou između dviju zemalja u posljednjih nekoliko mjeseci.
02.03.2023. u 14:07
get url
text

Američki zvaničnici rekli su da su Blinken i Lavrov razgovarali desetak minuta na marginama G-20 konferencije u indijskom New Delhiju.

Sastanak se dogodio u trenutku kada su odnosi između Washingtona i Moskve naglo narušeni u jeku rata u Ukrajini.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je novinarima da je Blinken iskoristio razgovor da Lavrovu iznese tri tačke: da će Sjedinjene Američke Države (SAD) podržati Ukrajinu u sukobu onoliko dugo koliko je potrebno da se rat okonča, da Rusija treba poništiti svoju odluku o suspendovanju učešća u sporazumu Novi START kojim se Moskva i Washington obavezuju da redovno komuniciraju u vezi sa statusom njihovih nuklearnih arsenala i da Rusija oslobodi zarobljenog Amerikanca Paula Whelana.

Zvaničnik je odbiti komentarisati Lavrovov odgovor, ali je rekao da Blinken nije stekao utisak da će u bliskoj budućnosti doći do bilo kakve promjene u ponašanju Rusije.

Ruska strana se još nije oglasila povodom sastanka.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.