open-navfaktor-logo
search
Vojna analiza
Napad na ruski Belgorod: Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo ipak nije uništeno?
Ukrajinci su navodno bombardovali skladište goriva u Belgorodu u Rusiji blizu granice sa Ukrajinom. Osam spremnika goriva gori u napadnutom Rosnjaftovom skladištu, a postoji opasnost da će se požar proširiti na još osam.
01.04.2022. u 15:46
get url
text

VEZANI TEKST - Rusija optužuje Ukrajinu: Helikopterima su napali skladište nafte na našoj teritoriji

Prvi izvještaji govore da su Ukrajinci izveli napad iz zraka sa najmanje dvije letjelice. Postoje snimci za koje se tvrdi da su snimci napada na skladište goriva iz helikoptera Mil Mi-24 HIND kojeg koristi i jedna i druga strana.

Ukrajina, istina ima u svom naoružanju 35 ovih ruskih jurišnih helikoptera koji mogu da nose različite kombinacije ubojnog materijala između ostalog i nevođena raketna zrna S-8 za koje se tvrdi da su korišteni u napadu. Ono što se na snimcima da naslutiti je da jurišni helikopteri Mil Mi-24 nose oznaku distinkcije koju koristi ukrajinsko ratno zrakoplovstvo sa dvije vertikalne paralelno obojene bijele linije na repu letjelice.

Ovo je drugi napad na Belgorod. I kod eksplozije u skladištu municije koji se desio u srijedu, Rusi su optužli Ukrajince za diverziju, kao što su pred današnji nastavak pregovora zvanično optužili Ukrajinu da je izvela zračni udar na teritoriji Ruske Federacije.

Treba sačekati zvaničnu potvrdu ukrajinske strane da su oni izveli napad, koje za sada nema. Isto tako kao što nema ni žrtava u spomenutom napadu. U svakom slučaju ako su Ukrajinci izveli napad, to dokazuje da ukrajinsko ratno zrakoplovstvo još nije uništeno i da su ukrajinski piloti dovoljno motivisani i obučeni da izvedu ovako volšebne napade na teritoriji Ruske Federacije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.