open-navfaktor-logo
search
Važno otkriće
NASA prvi put ima uzorke s površine asteroida: Od njih je nastao i čitav Sunčev sistem
NASA-ina svemirska kapsula koja je prije sedam godina krenula na misiju na matičnoj letjelici, a potom se otisnula u samostalno istraživanje svemira, u nedjelju se spustila u pustinju Utah u SAD-u.
26.09.2023. u 12:30
get url
text

Sa sobom je donijela vrlo vrijedan plijen - uzorak materijala s površine asteroida Bennu, ujedno i najveći uzorak tla ikad izvađen s površine asteroida. Naučnici procjenjuju da je riječ o oko 250 grama materijala, odnosno onoliko koliko bi stalo u jednu šoljicu. Sumnjaju i da je upravo ovaj materijal isti onaj od kojeg je nastao Sunčev sistem prije više od četiri i po milijarde godina.

- Ovo je bitno otkriće, prvi put imamo uzorke s površine svemirskog tijela, asteroida. Dosad je NASA imala uzorke s površine jedino Mjeseca, tako da je ovo prvi put da su donijeli materijal s asteroida - govori hrvatski astronom i popularizator astronomije Ante Radonić, prenose 24. sata.hr.

Kako objašnjava, važno je saznati na kakve sve strukture možemo naići kod asteroida jer bi nas u budućnosti mogli ugroziti pa ih je važno poznavati. Asteroid Bennu, kaže, izgledom podsjeća na masu slijepljenih kamenja i prašine koji se drže slabom gravitacijom.

- On nije kompaktno i čvrsto tijelo. Tako je kod istraživanja umalo sonda stradala jer je pola metra doslovno uletjela u tlo. To je bilo iznenađenje - ističe Radonić.

Istraživanje prikupljenog materijala svakako će pomoći da se bolje prouči samo formiranje Sunčevog sistema.

- Ništa to neće biti dramatično, ali bit će važno. Više od 200 naučnika iz svijeta istraživat će taj materijal. Uzroke će slati i japanskoj svemirskoj agenciji koja ima iskustva u pronalaženju materijala s asteroida - kaže Radonić.

U ovoj misiji kapsula se vratila doma, no matična letjelica sad nastavlja let prema asteroidu Apophis, jednom od najvažnijih asteroida.

- Proći će jako blizu nas 13. aprila 2029. godine - zaključuje Radonić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.