open-navfaktor-logo
search
Veliko iznenađenje
Nevjerovatan slučaj: Žena zatrudnila u trećem mjesecu trudnoće
U početku je beba Noah bio sam i rastao je u majčinoj utrobi. Zatim, nakon tri mjeseca trudnoće, Noah je iznenada dobio društvo.
19.04.2021. u 09:31
get url
text

Ultrazvuk napravljen 12. sedmice pokazao je da Noah ima neočekivanu mlađu sestru - blizanku Rosalie.

- Ostala sam trudna dok sam već bila trudna, što je bilo apsolutno ludo ... jer to se ne bi trebalo dogoditi - rekla je majka Rebecca Roberts.

Ovakav slučaj naziva se superfetaca, i zatrudnjeti dok već nosite bebu toliko je rijetko da je jedno istraživanje iz 2008. godine otkrilo manje od 10 zabilježenih slučajeva u svijetu.

Ljekari su rekli da su bebe zapravo začete u razmaku od tri sedmice, piše CNN.

- Bio sam ushićen što imam jedno dijete, ali još više zbog blizanaca - kazao je otac beba Rhys Weaver.

Par je pokušavao dobiti dijete godinu dana.

Superfetacije su rijetke iz različitih razloga, rekla je ginekologinja iz Atlante dr. Lillian Schapiro.

Prvo, žene obično ovuliraju samo jednom u ciklusu, istovremeno puštajući jedno ili više jajašaca. Ako je oplodnja uspješna, jajašce ili jajašca potom se implantiraju u maternicu, trudnoća započinje i ne dolazi do daljnje ovulacije.

- Ako žena ima blizance, istovremeno se oslobađaju dva jajašca. A u neobičnom slučaju trojki, sva ta jajašca puštaju se uz jednu ovulaciju - kazala je Schapiro.

U Rebeccinom slučaju, jajna ćelija je oplođena i implantirana tokom prve ovulacije i "nekako je ponovo ovulirala tokom tog istog ciklusa", objasnila je Schapiro.

- Još jedno jaje je takođe oplođeno - postalo je još jedan embrion - i u različito vrijeme oba embrija ugrađena su u maternicu - dodala je ova doktorica.

- Gotovo nikada nismo vidjeli gdje se dva embrija počinju razvijati u različito vrijeme. To je samo nevjerovatno" - rekla je Schapiro.

Isprva su se Rebecca i Rhys zabrinuli zbog razvoja malene Rosalie u maternici, zabribnuli su se da bi mogla mnogo zaostajati u razvoju za bratom, te da možda neće preživjeti.

- Ali rekli su da ova beba zapravo stalno raste. Bilo je to veliko olakšanje kazala je majka ovih nevjerovatnih mališana.

Bebe su rođene carskim rezom u septembru 2020. godine i obje su morale biti u odvojenim neonatalnim jedinicama intenzivne njege (NICU). Rosalie je bila sićušna i ostala je na intenzivnoj njezi 95 dana. Kući je stigla neposredno prije Božića.

Danas, nakon skoro sedam mjeseci, Noah je još uvijek malo napredniji Rosalie, ali Rhys je rekao da je ona mali vojnik i uopće se ne brine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.