open-navfaktor-logo
search
Podrška
Njemačka će isporučiti tenkove Leopard 2 Ukrajini
Njemačka će isporučiti svoje tenkove Leopard 2 Ukrajini, objavila je vlada u srijedu, nadilazeći strahovanja oko slanja teškog naoružanja koje Kijev smatra ključnim za poraz ruske invazije, ali je Moskva smatrala bespotrebnom provokacijom.
25.01.2023. u 14:16
get url
text

Već sedmicama raste pritisak na vladu njemačkog kancelara Olafa Scholza da pošalje tenkove i omogući drugim saveznicima u NATO-u da učine isto prije očekivanih proljetnih ofanziva obje strane koje bi mogle pomoći da se preokrene tok rata.

Scholzova vlada je zastala na toj odluci, oprezna prema potezima koji bi mogli potaknuti Rusiju da eskalira ili uvuče NATO savez da postane strana u sukobu.

Odluka Njemačke otvara put drugim zemljama kao što su Poljska, Španija i Norveška da isporuče svoje zalihe tenkova Leopard Ukrajini.

- Ova odluka prati našu dobro poznatu liniju podrške Ukrajini koliko god možemo. Na međunarodnom planu djelujemo na blisko koordiniran način - navodi Scholz u saopćenju za javnost.

Cilj je bio brzo uspostaviti dva bataljona sa tenkovima Leopard 2 za Ukrajinu, navodi se u saopćenju, dodajući da će Njemačka u prvom koraku obezbijediti 14 tenkova Leopard 2 iz vojnih zaliha.

Uskoro će početi obuka ukrajinskih trupa u Njemačkoj, a Njemačka će također osigurati logistiku i municiju, dodaje se.

Njemačka će izdati odgovarajuće dozvole za prenos partnerskim zemljama koje žele brzo isporučiti tenkove Leopard 2 iz svojih zaliha u Ukrajinu, navodi vlada, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.