open-navfaktor-logo
search
Novi zakon
Njemačka olakšala dobijanje državljanstva, evo kada se može zatražiti
Njemački parlament prihvatio je glasovima zastupnika stranaka vladajuće koalicije novi zakon o državljanstvu koji olakšava stjecanje njemačkog pasoša i dozvoljava dvostruko državljanstvo.
19.01.2024. u 16:19
get url
text
Njemačka ilustracija
Njemačka ilustracija

VEZANI TEKST - Kako što prije do njemačkog pasoša: Bundestag danas odlučuje o reformi

Za zakon o državljanstvu je glasalo 382, a protiv 234 zastupnika, među kojima i zastupnički klub opozicione demokršćanske Unije CDU/CSU i Alternative za Njemačku.

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) je rekla kako promjene zakona vode ka "modernom zakonu koji više odgovara novim stvarnostima".

- To je priznanje za one koji dolaze u ovu zemlju i pridonose tome da ovo društvo funkcionira - rekla je Faeser aludirajući na velike potrebe Njemačke za stručnom radnom snagom iz inostranstva.

Prema novom zakonu stranci koji žive u Njemačkoj mogu državljanstvo zatražiti već nakon pet umjesto dosadašnjih osam godina legalnog boravka. U slučajevima u kojima podnositelj pokazuje posebne napretke u procesu integracije, poput brzog učenja njemačkog, napredaka na poslu, zahtjev je moguće podnijeti i već nakon tri godine.

Ubuduće je dozvoljeno i dvostruko državljanstvo, koje je do sada bilo dozvoljeno samo u izuzetnim slučajevima kao i državljanima Evropske unije.

Podnosioci zahtjeva za državljanstvom će morati potpisati i vjernost njemačkom ustavnom poretku. U slučaju nepoštivanja njemačkog ustava, posebno dijela koji se odnosi na rasizam, antisemitizam i diskriminaciju na temelju spola, u roku od deset godina je moguće i ponovno oduzimanje državljanstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.