open-navfaktor-logo
search
Različite reakcije
Njemačko državljanstvo i pasoš samo ako kažeš "da" Izraelu?
Njemačka pokrajina Saksonija-Anhalt namjerava da ubuduće traži od svakog kandidata za sticanje državljanstva da se izjasni za pravo Izraela na postojanje. U saveznoj vladajućoj koaliciji to je naišlo na različite reakcije. 
13.12.2023. u 14:25
get url
text

Saksonija-Anhalt je pre svih drugih nemačkih pokrajina uvela pravilo da će podnosioci zahtjeva za njemačko državljanstvo morati da se pozitivno izjasne o pravu Izraela da postoji. To proizilazi iz direktive koju je izdala pokrajinska ministrica unutrašnjih poslova Tamara Cišang.

U dopisu koji je ta demohrišćanska političarka (CDU) poslala nadležnim ustanovama, navodi se:

- Sticanje njemačkog državljanstva zahtjeva pozitivno izjašnjavanje o pravu na postojanje Izraela.

U dopisu se dalje naglašava da kandidati za sticanje državljanstva moraju da, uoči dodjele državljanstva, potpišu izjavu da "priznaju pravo na postojanje Izraela i osuđuju sva nastojanja usmjerena protiv postojanja države Izrael".

Osim toga, u dokumentu koji je potpisala ministrica navodi se i da se mora paziti na to "da li postoje naznake da su prisutni antisemitski stavovi".

Doduše, pravna regulativa sticanja državljanstva u Njemačkoj je stvar savezne države, ali primjena pravnog okvira u nadležnosti je pokrajina. Saksonija-Anhalt je pozvala i druge njemačke pokrajine da postupe isto. Već se od osoba koje su zatražile njemačko državljanstvo, pored mnoštva formalnih stvari, zahtjeva i da nedvosmisleno prihvate demokratski poredak i Ustav.

Tamara Cišang se nadovezuje upravo na to kada kaže:

- U njemačkom Ustavu je usidrena zaštita ljudskog dostojanstva i sloboda vjeroispovijesti. I obje stvari isključuju mržnju prema Jevrejima, kao i antisemitske stavove.

Njemačka politika je čvrsto na strani Izraela, ali je u stanovništvu slika raznolikija. Anketa Instituta za istraživanje javnog mnijenja Alensbah je krajem novembra ustanovila da 34 posto ispitanika smatra da Njemačka ima posebnu historijsku odgovornost za Izrael. Također 35 posto njih mišljenja je da Izrael ima pravo da vojno uđe u Gazu i da se oštro obračuna sa Hamasom, koji Njemačka i niz drugih zemalja posmatraju kao terorističku organizaciju. Ali, 38 posto ispitanika zagovaraju uzdržaniju reakciju, piše DW. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.