open-navfaktor-logo
search
Potvrdio za Faktor
Novi direktor Doma zdravlja KS već je bio na toj funkciji i optužen za zloupotrebu položaja: Pravomoćno sam oslobođen
V. d. Upravnog odbora Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo jučer je jednoglasno za v. d. generalnog direktora ove zdravstvene ustanove izabrao dr. Milana Miokovića (SDP), specijalistu porodične medicine.
08.03.2024. u 15:13
get url
text

 VEZANI TEKST - Upravni odbor imenovao dr. Milana Miokovića za v. d. generalnog direktora JU Dom zdravlja Sarajevo

Na prijedlog Upravnog odbora, mandat imenovanog bi trajao najduže šest mjeseci počevši od 16. marta ove godine ili do izbora i imenovanja generalnog direktora ustanove putem javnog oglasa.

Ko je ustvari novi v. d. generalnog direktora Doma zdravlja KS?

Dr. Mioković rođen je u Sarajevu 17. jula 1964. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Sarajevu, a potom 1990. godine diplomirao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Radni odnos u Domu zdravlja "Omer Maslić" Mioković je zasnovao 1992. godine, a tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu (1993-1996) radio je kao ljekar u Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

Specijalizaciju iz porodične medicine dobio je u septembru 1999. godine, a završio ju je u predviđenom roku u septembru 2002. Za potpredsjednika Ljekarske komore KS izabran je 2014. godine.

Mioković je i ranije bio na poziciji generalnog direktora JU Dom zdravlja KS, i to od 18. augusta 2011. pa sve do 17. aprila 2013. godine.

Protiv njega je Tužilaštvo KS u augustu 2017. podiglo optužnicu zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlasti.

Prema navodima iz optužnice, Mioković se teretio da je od 2011. do 2016. godine u svojstvu generalnog direktora JU Dom zdravlja KS zaključivao ugovore na neodređeno vrijeme s nekoliko sarajevskih agencija koje se bave fizičkom i tehničkom zaštitom objekata i to bez provedene procedure po Zakonu o javnim nabavkama BiH.

VEZANI TEKST - Baltićev rad opterećen sumnjama na kriminal, Uredu za borbu protiv korupcije stigle brojne prijave za Dom zdravlja KS

Prema optužnici Mioković nije primjenjivao važeći Zakon o javnim nabavkama BiH čime je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti.

Optužnica je proslijeđena Općinskom sudu u Sarajevu na potvrđivanje, što je i učinjeno 7. jula.

Pozvali smo Miokovića i upitali za optužnicu. Kaže "kako su sve optužnice pale u vodu te da je pravomoćnom odlukom oslobođen svake krivice".

- Presuđeno je u moju korist, mislim u septembru 2022. godine, tako da je to završena stvar - dodao je Mioković za Faktor.

S obzirom na to da je rad bivšeg menadžmenta Doma zdravlja, na čelu sa doc. dr. Abelom Baltićem, oterećen brojnim prijavama i istragama, što je Faktoru potvrđeno i iz Tužilaštva KS i Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, te da već mjesecima pacijenti, ali i uposleni nisu zadovoljni radom ustanove, upitali smo Miokovića šta će mu biti prioritet u radu?

VEZANI TEKST - Kako se radilo u JU Dom zdravlja KS: Više je prijava po kojima i Tužilaštvo KS postupa

- Gledajući skupštinske sjednice, a i znajući naravno situaciju iznutra, bit će mi prioritet poboljšanje zdravstvenih usluga u smislu da ekipiramo prvenstveno timove porodične medicine da pokušamo da riješimo problem u vezi s nedostatkom pedijatara i pedijatrijske dežure. U nemedicinskom dijelu obratit ću pažnju na javne nabavke, da vidimo te konkursne komisije i način kako se vrši prijem kandidata u radni odnos - istakao je Mioković.

Dodajmo i to da su dr. Milan Mioković i Dragan Mioković (Naša stranka), zastupnik u Parlamentu FBiH, kako nam je kazao generalni direktor Doma zdravlja, bratići, odnosno djeca od dva brata.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.