open-navfaktor-logo
search
Oteta 2007. godine
Novi eksplozivni detalj slučaja nestale Maddie McCann: Zajedničkom prijatelju ponudio je pakleni plan...
Britanac Ken Ralphs rekao je da je sada 47-godišnji Christian Brueckner, Nijemac osumnjičen za otmicu Madeleine McCann u maju 2007., pokušao angažovati zajedničkog prijatelja da pomogne u pronalaženju djeteta kojeg će prodati paru bez djece. Kazao je da je Brueckner vrebao "bogatu porodicu" u portugalskom ljetovalištu Praia da Luz iz kojeg je Madeleine oteta.
09.02.2024. u 14:43
get url
text

VEZANI TEKST - Žrtva Nijemca koji se sumnjiči da je ubio Madeleine McCann izjavila: "Uživao je da me muči"

Ralphs, bivši britanski politički aktivist, rekao je da je Brueckner to ponudio njegovom prijatelju koji je bio bez novca i živio je u šatoru.

-Jedne večeri nakon obroka sjedili smo oko vatre, popili smo nekoliko piva i tokom ranih jutarnjih sati moj je prijatelj počeo plakati. Pitao sam ga u čemu je stvar i na kraju mi ​​je priznao da se spetljao s Christianom kako bi jednoj bogatoj porodici ukrao dijete iz Praia da Luz - rekao je 59-godišnji Ralphs za Sky News.

Ralphs, Brueckner i njihov zajednički prijatelj, za kojeg Sky News navodi da ne može biti imenovan iz pravnih razloga, bili dio nomadske, boemske zajednice koja je - iz različitih razloga - živjela u izoliranom kampu na jugozapadu Portugala, u priobalnoj regiji Algarve.

-Rekao sam da se ne može umiješati u otmicu osobe za otkupninu, to je smiješno. Zatim je objasnio 'ne, nije tako'. Christian je imao klijenta, kupce koji su čekali, njemački par koji nije mogao imati djecu".

Skrivao se od kriminalaca

Ralphs, koji se tada skrivao od kriminalaca nakon što ga je policija u Manchesteru nehotice otkrila kao doušnika, rekao je da je uspješno uvjerio svog prijatelja da ne sudjeluje u zavjeri. Sedmicu dana kasnije vratio se u Veliku Britaniju, kada je na vijestima vidio da je Madeleine nestala iz apartmana svojih roditelja. Tvrdi da je u roku od tri sata obavijestio policiju okruga Cumbria o ranijoj zavjeri i rekao im gdje Brueckner živi, kako prenosi The Mirror.

Ralphs kaže da se vratio u Algarve i otkrio da je njihovo izolirano prebivalište napušteno. Nikada više nije vidio Bruecknera ni svog prijatelja. Ralphs je rekao da mu je portugalska policija rekla da ne brine i uvjerila ga da britanski agenti istražuju tragove. S njim su portugalski detektivi razgovarali 2020. nakon što se ponovno oglasio kada je Brueckner označen kao osumnjičenik.

Ralphs je sa svojim tvrdnjama kontaktirao i Scotland Yard i njemačko tužilaštvo. Njemački tužitelj Hans Christian Wolters rekao je da su informacije proslijeđene detektivima.

Brueckneru iduće sedmice počinje suđenje pod optužbama za niz seksualnih napada u Portugalu. Bit će to njegovo prvo javno pojavljivanje pred sudom otkako je imenovan glavnim osumnjičenikom za Madeleinein nestanak.

U zatvoru zbog silovanja

Bruecknerov advokat rekao je za BBC kako se očekuje da će njegov klijent uglavnom šutjeti tokom suđenja.

- Vidjet ćemo hoće li se optuženik braniti šutnjom ili će davati izjave kojima će negirati pojedinačna djela. U ovom trenutku ne pretpostavljam da će biti ikakvih značajnih izjava - rekao je njegov advokat Friedrich Fulscher. Bruecknerov advokat rekao je da se iz ovoga ne mogu izvući "nikakvi negativni zaključci".

Nijemac trenutačno služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog silovanja i trgovine drogom, a trebao bi biti pušten 2026. godine.

Madeleine je nestala iz apartmana u Praia da Luzu u Portugalu između 21 i 22 sata 3. maja 2007. godine. Policija je ranije saopćila kako se osumnjičenikov telefon nalazio u blizini mjesta otmice u noći kad je trogodišnjakinja nestala, a Christian Brueckner na taj broj između 19.32 i 20.02 sati primio je i telefonski poziv.

On je u više navrata zanijekao bilo kakvu umiješanost u Madeleinein nestanak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.