open-navfaktor-logo
search
Njemačka
Očevici krvavog napada u Hanauu još u šoku i nevjerici
Nakon rasističkog terorističkog napada u njemačkom gradu Hanauu, u kojem je ubijeno najmanje devetero ljudi, očevici u ulici u kojoj je došlo do napada su još uvijek pod velikim šokom i u nejverici.
21.02.2020. u 14:16
get url
text

Rasistički terorista identifikovan kao 43-godišnji Tobias Rathjen izveo je u srijedu navečer oružani napad na dva ugostiteljska objekta u Hanauu i ubio devet osoba. Kasnije je pronađen mrtav, zajedno s majkom, u svom stanu. Napadač je bio registrovani lovac, a ostavio je pismo i videoporuku. Među ubijenima je petoro Turaka, kako i jedan državljanin Bosne i Hercegovine.

Ozkan Rutbil, vlasnik male prodavnice preko puta kafea koji su bili meta napada, kazao je novinaru AA kako je u momentu napada bio s prijetaljem ispred radnje. Navodi kako su mu još uvijek te slike pred očima i još uvijek je pod šokom.

- Jedan od kafea na koje je izvršen napad bio je u vlasništvu mog veoma bliskog prijatelja Sedata Gurbuza, koji je i ubijen. Čuli smo pucnjevu i potrčali smo tamo. Sve se desilo u nekoliko sekundi. Kada smo ušli unutra vidio sam da je Sedat pogođen. Svi su bili u šoku, niko nije mogao progovoriti - kazao je Rutbil.

Ozkan Rutbil

Dodao je kako je vidio napadača s leđa dok je bježao, te kako mu je djelovao drugačije od lika koji je kasnije prakazan na televiziji. Rutbil je istakao kako u gradu Hanauu živi između 20 i 30 hiljada Turaka, te kako su se prvi put suočili s ovakvim napadom. Istakao je kako se nakon ovakvih slučajeva ne osjećaju sigurno.

-Ne osjećamo se sigurno. Još od prošle godine ovakvi postovi se šire društvenim mrežama, na Facebooku. Ovdje se nista ne poduzima po tom pitanju, a kada do toga dođe, pokušava se prikriti - tvrdi Rutbil.

Dodaje kako su zvančinci došli u Hanau, osudili terorizam, ostavili cvijeće. No, Rutbil navodi kako to nije garancija da se slični napadi neće sutra desiti, ako ne u Hanauu, onda na nekom drugom mjestu. Dodaje kako je njegov ubijeni prijatelj Sedat Gurbuz bio veoma omiljen među prijateljima.

Susanna Kopec, porijeklom je iz Poljske, živi u zgradi preko puta kafea koji su bili meta napada. Kazala je kako je nakon napada snimila video i objavila ga na društvenim mrežama, što je izazvalo veliki odijek.

-Oko 22 sata čuli smo buku. Otvorili smo prozor da vidimo šta se to vani dešava. Vidjeli smo ljude kako trčeći izlaze iz kafea Midnight. Shvatili smo da se nešto dešava, odlučili smo pozvati policiju. Kroz dvije minute, policija je već bila u ulici, a 15 minuta kasnije počeli su pristizati ljudi iz drugih ulica, shvatili su da se u Hanauu nešto dešava - ispričala je Kopec.

Dodala je kako je još uvijek šoku i da ne može vjerovati da se sve to desilo u njenoj ulici.

-Imam strah od rasizma. Sve se to desilo pred mojim domom, mogla sam i ja biti u jednom od kafea. Zbog toga se bojim. Veoma je žalosno to što su stradali nevini ljudi. Svi su oni živjeli ovdje, a ubijeni su zbog rasizma. Ja nisam rasista, volim druge kulture - poručila je Kopec.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.