open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud RS-a
Odbrana Banjalučanke koja je trovala šeficu traži ukidanje presude, tužilac strožiju kaznu
Odbrana Banjalučanke Nine Ninković (58), nepravosnažno osuđene na dvije godine zatvora za pokušaj ubistva šefice Slađane T, zatražila je od Vrhovnog suda RS-a da se presuda ukine ili da se preinači.
26.01.2024. u 12:37
get url
text

Ninković je optužena da je djelo počinila u decembru 2022. godine u prostorijama Pedagoškog zavoda RS-a u Banjoj Luci.

Advokat Aleksandar Jokić istakao je da je odbrana na žalbenom ročištu zatražila da se prvostepena presuda Ninković ukine i predmet vrati na novi postupak ili da se preinači jer tvrde da se ne radi o krivičnom djelu koje joj se optužnicom stavlja na teret. Takođe, zatraženo je da joj se ukine pritvor.

Tužilaštvo je zatražilo izricanje strožije kazne.

Optužnica je Ninković teretila da je u periodu od 8. do 21. decembra 2022. godine u prostorijama Pedagoškog zavoda RS-a u Banjoj Luci, u namjeri da ubije Slađanu T, u kafu joj sipala otrovnu materiju koja može prouzrokovati smrt.

Bila je optužena da je prvo u dva navrata u kafu sipala sredstvo koje sadrži natrijev hipoklorit, koji se nalazi u sredstvima za čišćenje, dezinfekciju i izbjeljivanje, a koji oštećena nije popila zbog sumnjivog mirisa, da bi 21. decembra 2022. godine u šoljicu kafe koja se nalazila na radnom stolu oštećene stavila prah "mravocid žoharocid". Sve su snimile kamere koje su postavljene tokom istrage, a snimak je ranije prikazan u sudnici.

Sudski vještak psihijatrijske struke Sanja Vukadinović – Stojanović, koja je u KPZ Tunjice radila intervju i posmatranje optužene, ranije je izjavila da je motiv degradacija na poslu, odnosno osjećaj da je ostala bez pozicije za koju je smatrala da pripada njenim sposobnostima i kvalifikacijama.

Ninković koja je po struci doktor pedagogije, jedno vrijeme je bila na poziciji v.d. direktora Pedagoškog zavoda, a kasnije i načelnica Odjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje, ali je vremenom smijenjena sa tih pozicija i na kraju postavljena za inspektora - prosvjetnog savjetnika. U to vrijeme je, odlukom Vlade RS-a, na poziciju pomoćnika direktora imenovana oštećena Slađana T, po zanimanju profesorica geografije.

Kasnije, u septembru prošle godine je donijeto rješenje o njenom postavljanju za direktoricu ove ustanove. Inače, radi se o zaovi (muževoj sestri) Gorice Dodik, kćerke predsjednika RS-a Milorada Dodika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.