open-navfaktor-logo
search
Donio Nacrt pravilnika
Odlazeći ministar Delić bavio se ljubimcima: Koliko smijete imati cuka i maca, šta morate uraditi sa psećim izmetom?
Odlazeći ministar privrede Kantona Sarajevo, Adnan Delić, krajem godine, donio je Nacrt pravilnika o držanju i postupanju sa psima, mačkama, divljim i opasnim životinjama.
23.02.2023. u 13:54
get url
text

Delić je osvojio i prihvatio mandat u Parlamentu Federacije BiH, a posljednje ministarske dane, bavio se pravilniikom kojim se propisuju uvjeti i način držanja pasa, mačaka, divljih i opasnih životinja, kako se postupa s napuštenim i izgubljenim životinjama, psima i mačkama lutalicama i divljim životinjama nađenim izvan njihovog prirodnog staništa, nadzorom i kaznenim odredbe.

Između ostalog u Nacrtu je istaknuto da su "imaoci pasa i mačaka dužni da registruju pse i mačke u veterinarskoj organizaciji koja vodi registar životinja, u roku od sedam dana od dana stjecanja vlasništva".

- Radi identifikacije, sve životinje trajno treba da budu označene, a imaoci pasa i mačaka dužni su da obave trajno označavanje pasa i mačaka pomoću mikročipa koje izvodi samo veterinar. Zabranjeno je uklanjanje mikročipa, osim u slučaju ako za to postoje opravdani zdravstveni razlozi – naglašeno je.

Također, imalac psa "dužan je sa sobom nositi pribor za čišćenje psećih fekalija i odmah očistiti svaku javnu površinu ili imovinu koju onečisti njegov pas".

- U stambenim zgradama sa dva ili više etažnih vlasnika u stanu se može držati najviše dva psa i / ili dvije mačke. Kućni ljubimci mogu se kretati javnim površinama pod nadzorom imaoca, na povocu ili uz primjenu druge opreme koja onemogućava nekontrolisano kretanje kućnih ljubimaca javnim povšinama – piše u Nacrtu.

Na javnim površinama mogu se postavljati hranilišta za slobodno živuće mačke.

U Nacrtu je istaknuto i gdje vlasnici pasa ne mogu dovoditi svoje ljubimce, šta ukoliko njihov ljubimac nekome naškodi ili uništi nečije vlasništvo...

Interesantno je da je u jednom dijelu Nacrta - kod postupanja sa napuštenim i izgubljenim životinjama, psima i mačkama lutalicama i divljim životinjama nađenim izvan prirodnog staništa, pisano ekavicom. Greška je posljedica nečije (ne)pismenosti ili je tekst Nacrta jednostavno prekopiran od susjeda.

- Nadležni inspektor može da naloži izmeštanje životinje ili uklanjanje objekta za smeštaj - napisano je na ekavici.

Više pročitajte na linku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.