open-navfaktor-logo
search
Novo zaduženje
"Održavanje nivoa likvidnosti": FBiH emituje obveznice u vrijednosti od 30 miliona KM
Kamate na kupljene obveznice će biti isplaćivane svakih šest mjeseci a glavnica 29. maja 2026. godine
20.05.2019. u 21:06
get url
text

Federacija BiH se zadužuje za novih 30 miliona maraka. Na osnovu nedavno donesene odluke Vlade FBiH, Federalno ministarstvo finansija je danas objavilo javni poziv za učestvovanje u emisiji obveznica putem aukcije na Sarajevskoj berzi.

Aukcija će biti održana 28. maja, a svi zainteresovani učesnici svoje naloge će moći dostaviti Sarajevskoj berzi u periodu od 9.00 do 10.00 na dan održavanja aukcije. U ponudi se nalazi 30.000 obveznica, u pojedinačnoj vrijednosti od 1.000 maraka. Rezultati aukcije, odnosno izvještaj o tome kako je završena bit će objavljen isti dan do 15.00 sati. Svi sa kojima je obavljena transakcija, odnosno koji su učestvovali u kupovini obveznica imat će rok od 24 sata po završetku aukcije da uplate novac na depozitni račun Ministarstva finansija.

Što se tiče isplata, svakih pola godine, sve do isplate glavnice, kupcima obveznica će biti isplaćivana kamata. Isplata glavnice je planirana za 29. maj 2026. godine, što znači da će ovih 30 miliona maraka morati isplatiti Vlada koja bude formirana nakon općih izbora 2022. godine i to pri kraju svog mandata.

Sudeći prema odgovoru kojeg smo dobili iz Ministarstva finansija, ovih 30 miliona KM će biti namijenjeno za javnu potrošnju. Naime, na naš upit da li postoji neki konkretan projekat koji će biti finansiran ovim novcem, dobili smo odgovor:

- U skladu s politikama Ministarstva, sredstva su namijenjena za održavanje ciljanog nivoa likvidnosti – saopćeno nam je iz Ministarstva finansija FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.