open-navfaktor-logo
search
Operativna akcija Box
Oduzete arome za nargilu vrijedne 360 hiljada maraka, uhapšen veći broj osoba
Policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine, zajedno sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, pod nadzorom Tužilaštva BiH, a prema naredbama Suda BiH, realizirali su operativnu akciju kodnog naziva Box, prilikom čega su obavljeni pretresi osoba, prostorija i pokretnih stvari na većem broju lokacija na području Višegrada i Sarajeva.
07.03.2023. u 12:45
get url
text

Plrivremeno je oduzeto 1.860 kg akcizne robe, arome za nargilu, čija je tržišna vrijednost oko 360.000 KM. Tokom navedenih aktivnosti, uhapšen je veći broj osoba, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Navedene aktivnosti su provedene zbog postojanja osnova sumnje da je veći broj osumnjičenih osoba počinio krivično djelo organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje.

Oni su naime, u dužem vremenskom periodu, od novembra 2022. godine, obavljali krijumčarenje akcizne robe (aroma za nargilu) i drugih vrsta roba, preko državne granice, iz Srbije u BiH, izbjegavajući mjere carinske kontrole. Takvim radnjama oni su nanijeli štetu budžetu BiH, a za sebe pribavili protivpravnu imovinsku korist, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.