open-navfaktor-logo
search
Presedan u Briselu
Oliver Varhelyi novi mađarski kandidat za Evropsku komisiju?
Oliver Varhelyi trebao bi zamijeniti bivšeg mađarskog ministra pravde Laszla Trocsanyija, kojeg je ranije danas odbio Odbor za pravne poslove EP-a zbog sukoba interesa
30.09.2019. u 18:18
get url
text

Mađarska će predložiti diplomatu Olivera Varhelyija za povjerenika u Europskoj komisiji nakon što je Evropski parlament blokirao prvog kandidata kojeg je odabrao premijer Viktor Orban, otkrio je neimenovani evropski funcioner, prenose mediji. 

Varhelyi će zamijeniti bivšeg mađarskog ministra pravde Laszla Trocsanyija, kojeg je ranije danas odbio Odbor za pravne poslove EP-a zbog sukoba interesa. Varhelyi je stalni ambasador Mađarske u EU-u.

Nova predsjednica EK-a Ursula von der Leyen Trocsanyija je odabrala za povjerenika za proširenje.

Osim Mađara, Odbor je odbio i imenovanje rumunske socijaldemokratkinje Rovane Plumb, predložene za povjerenicu za saobraćaj.

 Riječ je o presedanu jer se nikad do sada nije dogodilo da već u toj fazi kandidati za povjerenike naiđu na prepreke i prije samog saslušanja.

Ursula von der Leyen, prema njezinim saradnicima, odmah je stupila u kontakt s Budimpeštom i Bukureštom kako bi se pronašli novi kandidati.

Glasnogovornica Komisije Mina Andreeva rekla je da poteškoće na koje su naišli Plumb i Trocsanyi ne moraju neizbježno značiti da će nova Komisija kasniti s preuzimanjem funkcija koje je previđeno za 1. novembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.