open-navfaktor-logo
search
Organizovani kriminal
Operativna akcija "Alea": SIPA na području Cazina uhapsila pet osoba 
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Cazina realizovali operativnu akciju "Alea" i izvršili pretrese stambenih objekata i pokretnih stvari na 16 lokacija.
27.09.2022. u 13:57
get url
text

VEZANI TEKST - Organizovani kriminal: SIPA pretresa na 16 lokacija u Cazinu

- Slobode je lišeno pet lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela organizovani kriminal, neovlašten promet opojnim drogama i neovlašten promet oružjem, vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Lica lišena slobode su sprovedena u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog. Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku - saopćeno je iz SIPA-e. 

Pretresi su izvšeni po nalozima Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

- Postupajući po nalogu tužiteljice iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e, uz podršku MUP-a USK, realizovali su akciju kodnog naziva "Alea", usmjerenu na suzbijanje organizovanog kriminala u vezi sa neovlaštenim međunarodnim prometom opojnih droga. U akciji "Alea" na više lokacija na području USK izvršeni su pretresi i uhapšeno pet osumnjičenih osoba.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su duži vremenski period vršili međunarodnu prodaju, prenos i posredovali u međunarodnoj prodaji opojne droge „kokain“. Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajuća tužiteljica donijet će odluku o prijedlogu mjera pritvora ili mjera zabrane, kao i daljim istražnim aktivnostima u ovom predmetu - saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.