open-navfaktor-logo
search
Bobar banka
Optužnica protiv bivše direktorice Agencije za bankarstvo RS-a na više od 60 stranica
Tužiteljica Snježana Petković kazala je da je optužnica protiv Injac napisana na 60 stranica samo do obrazloženja, kao i da je predviđeno saslušanje 60 svjedoka i tri vještaka
07.11.2019. u 11:59
get url
text

Bivša direktorica Agencije za bankarstvo RS-a Slavica Injac sjela je danas na optuženičku klupu Okružnog suda u Banjoj Luci po optužnici Tužilaštva RS-a za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba složbenog položaja i ovlaštenja u predmetu "Bobar banka".

Međutim, današnje ročište u ovom predmetu je treći put odgođeno, a ovaj put je razlog nepostojanje procesnih uvjeta jer je jedan član sudskog vijeća podnio zahtjev da bude zamijenjen.

Tužiteljica Snježana Petković kazala je da je optužnica protiv Injac napisana na 60 stranica samo do obrazloženja, kao i da je predviđeno 60 svjedoka i tri vještaka, te da svi dokazi moraju biti izvedeni.

Tome se usprotivio advokat Vlado Adamović, branilac Slavice Injac, koji je tražio selekciju dokaza, tvrdeći da ima i onih koji se ne tiču njegove klijentice.

Interesantno je da se odmah po ulasku u sudnicu predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić osvrnuo i upitao "ko je ovdje optuženi", na šta je Injac odgovorila "ja sam".

- Ne izgleda tako, ali jeste – dobacio je advokat Adamović, na šta mu je tužiteljica Petković odgovorila: "A kako to izgedaju optuženi".

Vijeće Suda BiH je izdvojilo predmet protiv Slavice Injac u odnosu na ostale optužene u ovom predmetu, a njen predmet je 30. oktobra 2018. godine prebačen na Okružni sud Banja Luka.

Optužnicu u predmetu "Bobar banka" Tužilaštvo BiH je podiglo u martu 2017. godine i njome je obuhvaćeno 16 osoba. Stavljeno im je na teret da su djelovali kao organizovana grupa koja je finansijskim kriminalom i raznim zloupotrebama načinila štetu od 122,5 miliona KM i dovela do propasti Bobar banke.

Slavica Injac je optužena da je od jula 2009. godine imala saznanja da "Bobar banka" ima veliko izlaganje kreditnom riziku prema grupi povezanih lica jer je imala uvid u zapisnik o kontroli poslovanja ove banke, kao i da nije ništa preduzela iako je bila dužna da reaguje kao direktor Agencije za bankarstvo RS-a. Osim nje optuženi su i Darko Jeremić, Petar Cacanović, Ana Mirosavljević, Dragan Radumilo, Sonja Kurtuma, Saša Tomić, Batrić Đurišić, Zdravko Dubov, Igor Prodanović, Snežana Vujinić, Dragica Tomić, Goran Ignjatović, Pajo Panić, Drago Đukanović i Jefo Bošković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.